Borneói orangután született a Nyíregyházi Állatparkban

Borneói orangután született a Nyíregyházi Állatparkban; a kis majomfajnak ez az első állatkertben született bébije Magyarországon.

Révészné Petró Zsuzsa, a nyírségi állatpark osztályvezetője, szóvivője az MTI-nek szerdán elmondta: a kis állat anyjának 260 napi vemhessége után, még március 15-én jött világra, az intézmény úgynevezett indonéz házában, a Zöld piramisban.majom

A szülés problémamentesen és gyorsan zajlott le, olyannyira, hogy az egyik szokásos ellenőrzéskor a főemlős gondozója még csak két felnőtt állatot látott az orángutánok lakóhelyén, az egy órával későbbi viszont a majommama már a karjaiban tartott egy kis jövevényt – tette hozzá.

A Nyíregyházi Állatpark gondozói évek óta várták már a borneói orangután szaporulatát. Tavaly volt is öröm, amikor vemhességet észleltek, de akkor halva született egy kis utód.majom2

Az anya orangután, Sabatini (25 éves) és párja Guru (24 éves) 2010 óta élnek a nyíregyházi Sóstói-erdőben lévő állatparkban. Velük, illetve kicsinyükkel együtt összesen kilenc borneói orangutánnak lakhelye a nyírségi állatkert.

A kis állat evéssel és alvással tölti mindennapjait. A nemét eddig még nem sikerült megállapítani a gondozóknak, mivel a mamája állandóan ölelgetve védelmezi.

A természetben élő borneói orangutánok a veszélyeztetett majomfajok közé tartoznak. Egyedszámúk csökkenésének az oka, hogy élőhelyükön irtják az otthonukat jelentő őserdőt – mondta Révészné Petró Zsuzsa.

Kimaradt?