Asztalos Csaba: Ilan Laufer súlyos kijelentéseit nem lehet elbagatellizálni

Ilan Laufer „rendkívül súlyos” kijelentéseket tett az államfőről, ezeket tisztázni kell, mert ilyen témákat, mint nácizmus, antiszemitizmus nem lehet elbagatellizálni - jelentette ki szerdán Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke.

„Én nem nyilváníthatok előzetes véleményt, de elmondhatom: a vádak rendkívül súlyosak, elsősorban azért, mert az ország legmagasabb közméltósága ellen irányulnak, a kijelentést főműsoridőben tették, széles nyilvánosságot kapott” – mondta az Agerpresnek Asztalos Csaba. Kérdésre válaszolva kijelentett: az érvényben lévő jogszabályok szerint a CNCD nem indíthat hivatalból eljárást a kijelentésekkel kapcsolatban, de Laufernek joga van panaszt tenni.

„Magánszemélyek esetében procedurálisan nincs lehetőségünk hivatalból eljárni, ezt csak közösségek esetében tehetjük meg, de Ilan Laufernek joga van panaszt tenni a tanácsnál” - magyarázta Asztalos.

Ilan Laufer szociáldemokrata (PSD) politikus zsidógyűlölettel vádolta meg Klaus Johannist, amiért nem volt hajlandó kinevezni őt a regionális fejlesztési miniszteri posztra. Laufer egy "náci szervezet örökösének" nevezte a romániai német kisebbség érdekvédelmi szervezetét, amelyet korábban Klaus Johannis vezetett. Abban is az elnök antiszemitizmusának bizonyítékát vélte felfedezni, hogy Johannis meggátolta Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?