FRISSÍTVE - Elutasította az államfő a DNA élére javasolt Adina Florea kinevezését

FRISSÍTVE: Nem nevezi ki a korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyészévé az államfő a Tudorel Toader igazságügyi miniszter által javasolt Adina Floreát – közölte szerdán az elnöki hivatal. Az államdő Florea mellett alacsonyabb rangú ügyészek kinevezését is elutasította, akiket szintén a miniszter javasolt.

Mint ismert, Tudorel Toader október közepén terjesztette fel az elnöknek kinevezésre Floreát, akit versenyvizsga alapján választott ki a minisztérium a július elején leváltott Laura Codruta Kövesi volt korrupcióellenes főügyész utódául.

Adina Florea kinevezésének elutasítását Johannis azzal indokolta, hogy nem teljesültek a törvényes feltételek. Két cikkelyt jelölt meg a törvényből, ezek közül az egyik az egykori kommunista hírszerzéssel, a Securitatéval együttműködő személyek kinevezését tiltja meg.

A Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) ügyészi részlege korábban kedvezőtlenül véleményezte Florea pályázatát, álláspontja azonban csak konzultatív jellegű, így a miniszter felterjeszthette az elnöknek javaslatát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?