Holland köztelevízió: hamisítvány a Tulcea megyéből előkerült Picasso-kép

Hamisítvány az a Picasso-kép, amit egy Tulcea megyei erdőben talált elásva a hét végén két holland állampolgár. Egy belgiumi színház két producere verte át őket – közölte a holland köztelevízió.

Mint ismert, a festményt Hollandiában élő román származású írónő találta meg egy névtelen levélben kapott információk alapján. Mira Feticu 2015-ben a rotterdami műkincslopásból merített ihletet Tascha című regényének megírásához. A nő közölte: vélhetően a rotterdami műcsarnokból román műkincsrablók által 2012-ben ellopott hét nagy értékű festmény egyikéről, Picasso Harlequin fej című alkotásáról van szó.

A Digi24 által idézett holland állami televízió azonban azt állítja: az anvers-i színház két producere már Romániába utazása előtt értesítette e-mailben Mira Feticut arról, hogy a névtelen levelet ők írták, a festmény kópiáját is ők ásatták el a Tulcea megyében. Az átveréssel az volt a céljuk, hogy hírét keltsék egy színházi előadásnak, amelynek csütörtökön este volt a bemutatója Anvers-ben. A darab címe „A valódi kópia”, és egy műkincshamisítóról szól.

Mira Feticu a Digi24-nek megerősítette, hogy a belga producerek e-mailben értesítették őt az átverésről, ennek ellenére elutazott Romániába megkeresni a festményt. "Nem érzem úgy, hogy átvertek, én csak a kötelességemet teljesítettem" – jelentette ki. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is: korántsem biztos, hogy becsapták, ugyanis az előkerült Picasso-festmény nagyon hasonlít az eredetire. Majd a szakértők döntik el, hogy hamisítvány-e – tette hozzá.

A két belga rendező, Bart Baele és Yves Degryse weboldalukon azt írták, az előző néhány hónapban készítették elő a performanszt.  Produkciós cégük "jelenleg nem szeretné kommentálni a történeteket", mivel először Feticuval akarnak beszélni. "Részletekkel néhány napon belül szolgálunk" - írták közleményükben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?