„Nem állíthatunk minden gazda mellé egy rendőrt”

Nem állíthatunk minden gazda mellé egy rendőrt - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek adott interjúban Geronimo Brănescu, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) elnöke.

Brănescu szerint Európa más országaiban azzal sikerült megfékezniük az afrikai sertéspestis terjedését, hogy bizonyos időre betiltották a háztáji sertéstartást, ám ezt - véleménye szerint - Romániában nem lehet kivitelezni. "Egyféle társadalmi fegyelemre lenne szükség, hogy a lakosság megértse, hogy milyen kockázatokkal jár a kór terjedése szempontjából a sertésvágás. (...) A legnagyobb veszélyt az a beidegződött, talán primitívnek nevezhető szokás jelenti, hogy az állatokat ételmaradékokkal etetik. Ez a legnagyobb kockázata annak, hogy a betegség egyik régióból a másikba terjedjen. Nem hiszem, hogy mindenkit ellenőrizni lehet, hogy miként tartja az állatot, hová viszi, mikor vágja le. Az embereknek kell felfogniuk, hogy mi történik. Nem állíthatunk rendőrt minden gazda kapujába" - jelentette ki az elnök.

A háztáji sertéstartás betiltása már csak azért sem járható út, mert a statisztikák szerint Európában az összes háztáji sertések háromnegyede Romániában van. Amikor arról kérdezték, hogy meg tud-e jelölni egy határidőt, amikorra Romániában felszámolják az összes sertéspestisgócot azt mondta, hogy őszintén szólva nem, hisz nem csak az országon belüli helyzetet kell kezelni, hanem a határokon át érkező nyomást is. További kockázatot okoz az, hogy előfordul, hogy gazdák, a sertéspestis miatt 'titokban vágják le az állatot' és emiatt trichinella-vizsgálatra sem visznek mintát, ezzel gyakorlatilag veszélybe sodorják egész családjukat.

Romániában eddig 18 megye 287 településén 1.092 sertéspestisgócot azonosítottak, ebből 16 helyszínen ipari tartásban, ugyanakkor 167 vaddisznónál is azonosították a vírust Ezidáig 360.800 sertést semmisítettek meg, nagy részét a sertésfarmokon. Magángazdáknál 12.245 fertőzött állatot találtak, megelőző jelleggel 7.589 gazdaságban 50.937 sertést semmisítettek meg. Az elnök elmondta: 7.862 gazda összesen 190,11 millió lej kártérítést kapott.

Az afrikai sertéspestis a házi és a vaddisznókat támadja meg, valamennyi fertőzött állat elpusztul. Oltás és gyógymód nincs. Az afrikai sertéspestis nem jelent veszélyt az emberre, viszont hatalmas gazdasági kárt okozhat. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?