Pert nyert a MOGYE ellen Brassai Attila professzor

Brassai Attila professzor, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem tanára pert nyert az egyetem vezetőségével szemben, amely a lojalitás megsértésével vádolta. Az oktató ugyanis tavaly áprilisában az Európai Parlament kisebbségi munkacsoportja meghívására az EP-ben ismertette az egyetemi chartával kapcsolatos kifogásait. Elmondta, hogy a charta nem tartja be a tanügyi törvény 135-ös cikkelyét, amely az anyanyelven való tanulás jogát szavatolja.

Kincses Előd ügyvéd, aki vállalta Brassai Attila ügyét, sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy március 20-án a marosvásárhelyi törvényszék ezer lej perköltség, illetve ügyvédi honorárium kifizetésére kötelezte az egyetem vezetőségét.

brassai attila kincses elod ae 02 Kincses szerint Brassai „nyilvánossá tette a disznóságokat, mert ők, az egyetem román vezetői, úgy szeretnek törvénytelenségeket elkövetni, hogy arról senki ne szerezzen tudomást". Brassai Attila a sajtótájékoztatón elmondta, nincs szándékában továbblépni, hiszen eddig sem ő, hanem őt támadták. „Ha továbbra is támadnak, védekezem" - mondta.brassai attila kincses elod ae 01

A sajtótájékoztatón Kincses Előd elmondta azt is, hogy április 11-én tárgyalják Szabó Béla professzor ügyét a marosvásárhelyi táblabíróságon. Az oktatót azzal gyanúsították, hogy öt munkatársával együtt fizetést vett fel arra a napra, amikor Budapesten tartózkodott, ahol egy rangos állami kitüntetést vett át az államelnöktől.

A napi jelenlétet regisztráló tisztviselő arra a napra is beírta őket, ezért egy nem létező személy - Vasile Popa - neve mögé bújva valakik feljelentést tettek a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA), amely egy évig nyomozott az ügyben. Kincses szerint „ha minden embert Romániában korrupcióval vádolnának, mert egy napot hiányzott a munkahelyéről, nagy baj lenne az országgal".

Kimaradt?