CNAS: Románia csatlakozott a diabétesz elleni világszintű küzdelemhez

Egészséges életvitellel elkerülhető a cukorbetegség, ennek kialakulását egy egyszerű vércukorszintméréssel ki lehet mutatni – írják az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) képviselői a diabétesz világnapja alkalmából kiadott üzenetükben.

A dokumentum szerint Románia csatlakozott a diabétesz elleni világszintű küzdelemhez egy 823 000 pácienst érintő programmal, amely a finanszírozást illetően az onkológia után a második legnagyobb program. Az erre fordított alapok az elmúlt évtizedben az ötszörösére nőttek, ma meghaladják az egymilliárd lejt.

A szövegből kiderül, a program ingyenesen biztosítja a gyógyszereket, az inzulinpumpákat, valamint a betegség monitorozására szolgáló eszközöket.

A szakemberek rámutatnak, hogy a kezdeti fázisban felfedezett betegség nem gyógyítható ugyan, de megfelelő diétával és egészséges életmóddal gyógyszeres kezelés nélkül is szinten tartható.

A betegek fele nem tud róla, hogy beteg

A dokumentum rámutat: világszerte 212 millió olyan személy van, akinek nincs tudomása arról, hogy diabéteszes, ez a cukorbetegségben szenvedők mintegy fele. A diabétesz komoly szövődményekhez, infarktushoz, agyvérzéshez, vaksághoz, veseelégtelenséghez, amputációkhoz vezethet. Évente 1,6 millió ember hal meg diabéteszben és további 2,2 millió ennek szövődményeiben.

Kapcsolódók

Kimaradt?