Lefilmezi vetkőző vendégeit az ország egyik legelegánsabb élményfürdője?

Százezer eurós erkölcsi kártérítést kér egy 49 éves férfi a román főváros legelegánsabb élményfürdőjének, a Thermének a tulajdonosaitól, amiért a cég biztonsági kamerákat helyezett el az öltözőfülkék fölé.  A panaszos kliens szerint ezzel sérültek személyiségi jogai.

„Van egy hírem. A Therme vezetősége biztonsági kamerákat szerelt közvetlenül az öltözőfülkék fölé. Nem az öltöző helyiség ki-és bejáratához, hanem közvetlenül a fülkék fölé” – állítja Şerban Constantin. Ezzel szemben az élményfürdőt működtető vállalat vezetői azt nyilatkozták az Adevărul megkeresésére, hogy a kamerák az ügyfelek és javaik biztonságát szavatolják, és azok létezéséről a Therme honlapján és a helyszínen is tájékoztatják a klienseket. Ugyanakkor leszögezik, a biztonsági kamerák a fülkék közötti folyosót, a nyílt közös részeket érik el, semmiképpen nem az öltözőfülkéket és a zuhanyzókat.

„Az adatvédelmi szabályozás (GDPR) szerint az érintettek előzetes tájékoztatásával szabad biztonsági kamerákat elhelyezni egy közszolgáltatást nyújtó cégnek, ez esetben ez teljességgel hiányzott” – fogalmazott Adrian Cuculis, a pereskedő férfi ügyvédje. Hozzátette: kamerákat csak biztonsági szempontból alaposan alátámasztott esetekben szabad felszerelni egy adott helyiségben. Meg kell találni az egyensúlyt az intimitás biztosítása és a biztonság szavatolása között. 

Şerban Constantin összesen 150 ezer eurós kártérítést követel a Thermétől, 100 ezret a személyiségi jogai sérülése miatt, 50 ezret pedig egy tavaly nyáron elszenvedett baleset miatt. Akkor a csúszásmentes fürdőpapucsát ellopták a medence széléről, és a recepció felé tartott, hogy bejelentse a lopást, amikor megcsúszott és eltörte a térdét. 

Kimaradt?