FRISSÍTVE - eloltották a kudzsiri fegyvergyárban kiütött tüzet

Lehetséges, hogy eltűnt egy személy a kudzsiri két fegyvergyár egyikében kiütött tűzben - közölte a Fehér Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU). FRISSÍTÉS: eloltották a tüzet.

A nagy füsttel járó tűz hétfő reggel ütött ki a kudzsiri mechanikai művekben, ahol különböző kaliberű fegyvereket gyártanak. 

A Fehér megyei tűzoltók a helyszínre vonultak és Szeben és Hunyad megyei kollégáik segítéségét is kérték.

A kudzsiri fegyvergyárban különböző kaliberű (12,7 mm, 14,5 mm, 5,56 mm) fegyvereket, automata és félautomata 9 mm kaliberű pisztolyokat, alkatrészeket gyártanak. A kudzsiri vas- és acélgyárat 1799-ben az Osztrák-Magyar Monarchia idején hozták létre. 2004-ben a gyárat két részre osztották: a mechanikai művekre és a fegyvergyára. 

FRISSÍTÉS: Nem a kudzsiri Mechanikai Műveknél, hanem a Fegyvergyárban ütött ki tűz egy robbanás nyomán - pontosította az előzőleg közölt információt a Fehér Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU). Az illetékesek szerint a detonáció, amelyet tűz követett, a lőszerek tesztelésére használt föld alatti helyiségben történt. A gyár egyik alkalmazottját - akit kezdetben eltűntnek nyilvánítottak - szénné égve találták meg a tűzoltók.

A tűzoltóknak sikerült eloltaniuk a nagy füsttel járó tüzet. Az oltási munkálatokban a Fehér megyei tűzoltók mellett Szeben és Hunyad megyei kollégáik is részt vettek. 

A kudzsiri Fegyvergyárban főleg az amerikai piacnak szánt, többnyire félautomata vadász- és sportfegyvereket gyártanak, illetve AKM gépkarabélyokat is előállítanak. 

Kimaradt?