A háromszéki prefektus polgármester nélkül hagyott két települést

Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa leváltotta Sánta Gyulát és Lukács Róbertet, Kökös és Lemhény polgármesterét, miután az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) összeférhetetlenséget állapított meg az elöljárók esetében. 

A kökösi és lemhényi polgármesterek egyéni vállalkozói engedéllyel (PFA) rendelkeztek, hogy le tudják hívni a mezőgazdasági támogatásokat, ez viszont nem összeegyeztethető az elöljárói tisztséggel, mivel törvény szerint nem lehet valaki egy időben polgármester és vállalkozó. A háromszéki prefektus kifejtette: nem kívánja kommentálni, hogy a hatóság mi alapján minősítette összeférhetetlennek a polgármestereket, de mivel ő értesítést kapott a végleges döntésről, elrendelte a hivatalból való felfüggesztésüket. Törvény szerint a felfüggesztett elöljárók tisztségeit az alpolgármesterek veszik át.

A polgármester nélkül maradt települések ügye csütörtökön a háromszéki polgármesterek találkozóján is napirenden volt. Mikóújfalu polgármestere, Demeter Ferenc felszólalásában szolidaritást vállalt a felfüggesztett polgármester társaival és rámutatott, hogy ők nem loptak pénzt, hanem becsületesen dolgoztak.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök bejelentette: úgy tudja, hogy Kovászna megyében még négy polgármester ellen vizsgálódik a Feddhetetlenségi Ügynökség, így őket is fenyegeti a mandátum vesztés veszélye. Hozzátette: szolidaritást vállalnak az érintett elöljárókkal, és ezzel nem bűnözőket védnek, hanem kiállnak azok mellett, akik a közösségük és családjuk érdekében dolgoztak.

 

Kimaradt?