Az amerikaiak szerint is a BBTE a legjobb romániai egyetem

A romániai egyetemek közül legelső helyen szerepel a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem a 2018-as év egyik legtekintélyesebb nemzetközi egyetemi rangsorában, az amerikai egyetemi térségben összeállított és nemrég nyilvánosságra hozott U.S. News Best Global Universities listán.

A legfrissebb osztályozás szerint a BBTE világszinten az 575. helyen szerepel.

Országos szinten legelső helyre került a Babeș–Bolyai Tudományegyetem, majd ezt követi a Bukaresti Műszaki Egyetem (világszinten a 745. helyen), a Bukaresti Tudományegyetem (világszinten a 774. helyen), a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem (nemzetközi szinten az 1058. helyen), a Carol Davila Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (az általános rangsorban az 1060. helyen), a kolozsvári Iuliu Hațieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (az 1117. helyen), a jászvásári Grigore T. Popa Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (az 1173. helyen), majd a jászvásári Gheorghe Asachi Műszaki Egyetem (az 1226. helyen).

„Ez az egyik legtekintélyesebb nemzetközi egyetemi rangsor, az amerikai egyetemi térségben a legjelentősebb; és az a tény, hogy a BBTE a tavalyi évhez képest néhány hellyel feljebb került (2017-ben az 583. helyen volt), miközben az ország többi egyeteme hátrébb került a rangsorban, a BBTE egyetemi politikájának eredményességét és a Web of Science publikációk belső támogatottságát tükrözi. Ugyanakkor a 2018-ban elvégzett értékelések közül ez a legjobb besorolás, amelyet romániai egyetem elért, és mindez megerősíti a kiváló nemzetközi egyetemi státust, amelyet a Babeș–Bolyai Tudományegyetem a brit QS STAR felsőoktatási auditáló platform átfogó felmérése során kapott. Jelen pillanatban a BBTE-n több mint 1000 külföldi hallgató tanul, a világ mintegy 60 országából. Ugyanakkor országos szinten a BBTE jelentős egyetemnek számít, jelenleg a legnagyobb, ahová az egész országból érkeznek a hallgatók” – nyilatkozta dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE kutatásért, versenyképességért-kiválóságért, valamint a tudományos kiadványokért felelős rektorhelyettese. 

A U.S. News Best Global Universities az egyik legfontosabb nemzetközi egyetemi rangsornak számít, amely az egyetemeket nemcsak az akadémiai teljesítményük szerint értékeli, hanem globális és regionális hírnevük, megítélésük alapján is.

A U.S. News Best Global Universities általános rangsorába a világ 75 országának legjobb 1.250 egyeteme került be, amelyek teljesítményét 13 mutató figyelembevételével értékelték, megvizsgálva a tudományos kutatás globális és regionális szintű ismertségét, a tudományos kiadványokat és szakmai rendezvényeket, az idézettségi mutatókat és tudománymetriai publikációs statisztikákat, valamint a nemzetközi együttműködést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?