Elkapták a szatmárnémeti sírgyalázókat

Egy 16 és egy 17 éves siheder rongált meg 54 sírt a szatmárnémeti római katolikus temetőben alig egy óra leforgása alatt november másodikáról harmadikára virradóra.

A Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség kedd délután azonosította és előállította a sírrombolások elővetőit, egy 16 és egy 17 éves, szatmárnémeti, illetve szatmárpálfalvi illetőségű kamaszt. Előállításukat követően a két siheder be is vallotta tettét. Állításuk szerint az elfogyasztott, extrém mennyiségű szeszes ital váltotta ki a rombolási kényszert, melynek következtében válogatás nélkül  51 súlyos sírkövet taroltak le, három sírnak pedig a fedőlapját törték össze alig egy óra leforgása alatt.

A fiatalok határozottan tagadják, hogy lett volna más elkövető-társuk is.  A rendőrség sírgyalázás vádjával indított eljárást a kiskorúak ellen, ugyanakkor az események pontos kiderítése érdekében a nyomozást az ügyészek vezetésével folytatják. Ám bármit is derítenek még ki az eljárás során, az elkövetők „olcsón” megússzák a történteket, hiszen a Btk. értelmében a sírgyalázást 3 hónaptól 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírással büntetik – jelen esetben kiskorúakról lévén szó, az esetleges szabadságvesztést valamilyen átnevelőközpontban töltik majd le.

A károsultaknak az anyagi kár megtérítését polgári perek útján kell majd igényelniük – a kidöntött sjrkövek zöme csak kisebb karcolásokat szenvedett és visszaállítható (persze az már más kérdés, hogy mennyire is lesz tartós az ilyen visszaragasztás), harminc százalékuk esetében azonban a sírkő vagy kereszt teljes cseréje szükséges, akárcsak a fedőlapoknál.

Kapcsolódók

Kimaradt?