Alkotmányellenes a Feddhetetlenségi Ügynökség működését szabályozó törvény módosítása

Befogadhatatlannak minősítette és elutasította kedden az alkotmánybíróság az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) működését szabályozó törvény módosítását, amely szerint három év után elévülnek az érdekellentétet kiváltó cselekedetek.

A választott tisztségviselők vagyonosodását vizsgáló ANI működését szabályozó törvény módosítása ellen Klaus Johannis államfő augusztus 2-án emelt alkotmányossági kifogást.

Az elnök szerint a jogszabály módosítása párhuzamosságot hoz létre, mert így a törvény ellentétes előírásokat tartalmaz arra az időpontra nézve, amikor az ANI jelentős különbséget állapíthat meg egy közalkalmazott vagyongyarapodását, illetve az érdekellentétet és az összeférhetetlenséget illetően.

Az ANI nem tudja ellátni törvényes feladatát az összeférhetetlenség és az érdekellentét megállapítását illetően véli az államfő.

Az államfő szerint a jogszabály szembemegy az alkotmány által garantált jogállam elveivel.

Johannis hozzáteszi, hogy homályos és pontatlan a megfogalmazása annak az újonnan bevezetett cikkelynek, amely kimondja, hogy „a cselekedetek (...) három év után elévülnek”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?