Meghalt a börtönkórházban a volt kommunista börtönparancsnok

Meghalt hétfőn 93 éves korában a rahovai börtönkóházban a szabadságvesztését töltő Alexandru Vișinescu, Románia egyik leghírhedtebb börtönének egykori parancsnoka – számoltak be a hírtelevíziók.

A Râmnicu Sărat-i börtön volt parancsnokát a legfelsőbb bíróság  2016 februárjában 20 év szabadságvesztésre ítélte emberiesség elleni bűntett miatt. Râmnicu Sărat börtönében legkevesebb 14-en haltak meg 1956 és 1963 között, amikor Vișinescu volt a parancsnok. A rabokat elviselhetetlen körülmények között, gyakran magánzárkákban tartották, hidegben és kevés élelemmel. Az ügyészség legalább 12 fogoly - köztük a Nemzeti Parasztpárt több vezetőjének - haláláért közvetlenül őt tette felelőssé.

A Mediafax információi szerint Alexandru Vișinescun októberben lépműtétet hajtottak végre a bukaresti Bagdasar Arseni kórházban. Az elítélt két hetet feküdt a fővárosi egészségügyi intézményében, a rahovai börtönkórházba utalták be. A műtétre azért volt szükség, mert az idős férfinek összetörtek a bordái és megsérült a lépe egy esés következtében.

Kapcsolódók

Kimaradt?