A világ legnagyobb széderestéjére készülnek Izraelben

Ezerkétszáz vendéggel a világ legnagyobb széderestéjére készülnek hétfőn a Náán nevű izraeli kibucban.

Májpástétom és töltött csirke lesz a menü a kibuc tornacsarnokában a hosszú asztaloknál ülő kibuctagok és rokonaik számára.

A mintegy ezer tagból álló közösség gyermekei hetek óta gyakorolnak, táncos műsorral fogják szórakoztatni az egybegyűlteket - közölte a rendezvény szervezője.szederest

A Náán kibucnak, mint általában az izraeli közösségi falvaknak, saját pészahi története, haggadája van, amelyben az egyiptomi kivonulás története mellett a kibuc történetét is elmesélik saját dalaikkal.

A földművelés és állattenyésztés mellett öntőzőrendszereket is gyártó Náán kibucban a privatizálás ellenére is folytatni szeretnék az együtt töltött szédereste hagyományát - mondta az 1930-ban alapított közösség kultúrfelelőse a timesofisrael.com című izraeli angol nyelvű honlapnak.

A zsidó államban az utóbbi évtizedben sorra privatizálták magukat és közösségi falvakká alakultak a kibucok, de vannak még köztulajdonon alapuló települések is.

Hétfő este kezdődik a zsidók egyiptomi kivonulásra emlékező pészah nyolcnapos ünnepe, amelynek előestéje az egyiptomi rabszolgasorból való kiszabadulás történetét elmesélő, majd bőséges lakomával záruló szédereste.

A pészah ideje alatt a vallási hagyomány szabályait betartó zsidók nem fogyasztanak kenyeret és más, kelesztéssel készült ételt, ilyenkor kenyér helyett maceszt esznek.

Kimaradt?