Ismét rácsok mögé kerülhet az ország egyik leggazdagabb embere

Három év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a fővárosi bíróság Ioan Niculaét, az ország egyik leggazdagabb üzletemberét. Az Interagro cégcsoport és Astra Giurgiu labdarúgóklub tulajdonosát korrupció vádjával találták bűnösnek. Az ítélet nem jogerős. 

A bírák ugyanakkor elrendelték 3 543 833 lej elkobzását Ioan Niculae, Viorel Barac, Nicoleta Mariana Toncea magánszemélyektől, valamint az Interagro, Intervitt, Libarom Agri és Mike Trading&Investment cégektől.

A vádirat szerint 2008-2009-ben az Interagro 10 millió eurós szerződést kötött egy másik céggel promóciós termékek legyártásra. Utóbb Ioan Niculae utasítára a szerződő cég átutalta a pénzt egy Virgin-szigeteki off-shore cég számlájára. Ioan Niculae ezzel a pénzmosási művelettel 11 438 169 lejjel károsította meg a román államot. 

Nem első alkalommal gyűlt meg a baja a hatóságokkal Ioan Niculaénak, akit 2015-ben jogerősen két és fél év letöltendő börtönre ítéltek. Románia akkori leggazgagabb emberét illegális kampányfinanszírozásban taltálták bűnösnek. Ugyanakkor Ioan Niculaetól elkoboztak 641 ezer lejt, azt az összeget, amellyel törvénytelenül segítette Mircea Geoană volt szociáldemokrata államfőjelölt kampányát 2009-ben. A vádak szerint Gheorghe Bunea Stanciu egymillió eurót kapott a milliárdostól Geoană kampányának támogatására. Cserében azt ígérte Ioan Nicolaénak, hogy beleszólása lesz a szociáldemokrata politikus elnökké választása esetén megalakuló új kormány összetételébe. Érdekesség, hogy a bukaresti első kerületi bíróság alapfokon felmentette a vádak alól az üzletembert és a politikust. Az pedig másik érdekesség, hogy a milliárdos hiába áldozott rengeteg pénzt Geoanára, a jelölt veszített 2009-ben Traian Băsescuval szemben.

Ioan Niculae a Forbes 2015-ös toplistája szerint Románia leggazdagabb embere, vagyonát 1,1 milliárd dollárra becsülik. Az üzletember az Interagro cég tulajdonosa, és elsősorban mezőgazdaságból és ingatlanfejlesztésekből szerezte vagyonát. 

Kapcsolódók

Kimaradt?