Sepsiszentgyörgyön egyirányúvá teszik a temetők felé vezető utcát

Mindenszentek napján világítani készülnek az erdélyi katolikus és protestáns közösség tagjai. Sokan már az elmúlt napokban felkeresték szeretteik sírjait, rendbe rakták azokat, november elsején, csütörtökön pedig hagyományok szerint virágot és koszorút visznek, illetve gyertyát gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére. Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala hasznos információkat közölt azokkal, akik autóval érkeznek a temetőkbe.

Bár a halottak és mindenszentek napja nem hivatalos munkaszüneti nap Romániában, Háromszéken több önkormányzat, intézmény és cég is odafigyelt alkalmazottaira: szabadnapot adtak vagy rövidített munkaprogrammal dolgoznak.

Sepsiszentgyörgyön főként a templomkertekben alakítottak ki temetőket és ezek az évszázados temetkezési helyek többnyire beteltek. A Szemerja negyedi református gyülekezet évekkel ezelőtt új temetőt alakított ki másfél hektáron, ahová egy Makovecz Imre által tervezett ravatalozóházat is építettek, így itt évekre megoldották a temetkezést.

A sepsiszentgyörgyi közös temetőben is szűkösen van már szabad temetkezési hely, viszont az önkormányzatnak sikerült előre lépnie a temetőbővítés terén, és felvásárolt egy nagyobb területet, amelynek temetőként való működtetéséhez viszont engedélyeztetésre van még szükség. Helyhiány van a közös temető közelében lévő református Vártemplom temetőjében is. Ezt úgy tudnák megoldani, ha megkaphatnák a katonai lőtérként használt terület egy részét. Erre viszont a védelmi minisztérium az önkormányzat többszöri igénylése ellenére se hajlandó.

Ezt kell tudniuk az autósoknak

Csütörtökön, mindenszentek napján a torlódások elkerülése érdekében Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala a korábbi évekhez hasonlóan egyirányúvá teszi a temetők felé vezető Vár utcát. Így a vártemplomi temető felső bejáratát és a közös temetőt a Vár utca felől lehet megközelíteni és a Vojkán utcán elhagyni. Ugyanakkor a temetőbe látogatóknak lehetőségük lesz a közelben található lövészeti gyakorlótéren elkerített parkolóban hagyni az autókat.

Az önkormányzat kéri, hogy csütörtökön a közlekedés megkönnyítése érdekében ne parkoljanak a Vár és a Vojkán utcában. A közlekedés átszervezésében és a forgalom irányításában a helyi rendőrség munkatársai segítenek.

Kimaradt?