Kitiltottak Romániából egy magyarul és románul is publikáló francia nyelvészt

A belügyminisztérium nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kitiltotta Romániából a Kolozsváron élő magyarul és románul is publikáló Raoul Weiss francia nyelvészt, az erdélyi táncházmozgalom lelkes tagját - közölte hétfőn a Kolozsvári Rádió.

A telefonon elért Raoul Weiss jelenleg Budapesten tartózkodik, onnan nyilatkozott az MTI-nek. Elmondta: október 24-én repülővel érkezett vissza Romániába, ám a kolozsvári repülőtéren nem engedték belépni az országba. A kezébe adott belügyminisztériumi közigazgatási határozatból kiderül: szeptember 13-án döntöttek az öt évre szóló kitiltásáról.

A román hatóságok közölték: olyan cselekedetek alapján tiltották meg a Romániába való belépését, amelyek "valós, aktuális és súlyos fenyegetést jelentenek a romániai jogrendre, társadalmi, gazdasági és politikai egyensúlyra és stabilitásra, mely a szuverén, egységes, független és oszthatatlan román nemzetállam létéhez és fejlődéséhez, valamint a közrend megőrzéséhez szükséges".

 Raoul Weiss nevetségesnek tartotta, hogy a román belügyminisztérium nemzetbiztonsági kockázatot lát tevékenységében. Kijelentette: előbb adminisztratív úton, majd ha így nem megy, bírósági úton próbálja elérni a kitiltásáról hozott határozat megsemmisítését.

 

"Mivel tudtam volna veszélyeztetni Románia biztonságát? Versekkel? Nyelvtani elemzésekkel?" - tette fel a kérdést. Hozzátette: el tudja viszont képzelni, hogy jó néhány román belügyminisztériumi alkalmazottnak nem esett jól egy-egy elemzése, publicisztikai írása. Az általa tárgyalt kényes témák között megemlítette: nemzetközi visszhangot adott annak a román sajtóban is jelen levő gyanúnak, hogy az utóbbi években számos romániai utcai megmozdulás mögött egyes civil szervezeteken keresztül megnyilvánuló külföldi érdekek (Soros György), másrészt pedig belügyi demokráciaellenes manőverek állnak.

Tavaly egy tényfeltáró román portál azt közölte, hogy Raoul Weiss a szerzője azoknak a Visegrád Post portálon megjelenő romániai témájú írásoknak, amelyeket Modeste Schwartz álnéven jegyeznek.

Hobbija a táncház

Raoul Weis elmondta: csak francia állampolgársággal rendelkezik. Kolozsváron korábban kávéházat működtetett, jelenleg a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) nyelvész doktorandusza. Egy év múlva tervezte megvédeni az összehasonlító nyelvészetből készülő doktori dolgozatát. Román nyelven regényt, magyarul verseket, franciául publicisztikákat, filozófiai eszmefuttatásokat publikált. Bevallása szerint műfordításokból, kiadói tevékenységből tartja fenn magát.

Az MTI kérdésére megjegyezte: a hobbijának tekintett táncházmozgalomhoz való kötődése tette, hogy az elmúlt éveket többnyire Erdélyben töltötte. "Remélem nem azért tiltottak ki az országból, mert rosszul táncolok" - jegyezte meg tréfásan.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?