Hazugságon fogták Tudorel Toader igazságügyi minisztert?

A Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) hétfőn közölte: a legfőbb ügyész jelölési dossziéja nem tartalmaz olyan határozatot, amellyel Augustin Lazăr még kinevezése előtt beszüntetett egy bűnvádi eljárást Klaus Johannis államfő ellen. Ezzel a CSM az igazságügyi miniszter állítását cáfolta.

Mint ismert, Tudorel Toader a múlt héten egy húszpontos „bűnlajstromra” hivatkozva jelentette be, hogy beindítja a legfőbb ügyész menesztésének procedúráját. Az egyik vádpont az volt, hogy Augustin Lazăr jelölési dossziéja tartalmazott egy határozatot, amellyel még Fehér megye főügyészeként lezártnak nyilvánított egy bűnvádi eljárást Klaus Johannis ellen. Toader értésre adta: Lazăr voltaképp zsarolási szándékkal foglalta be az iratot a dossziéba, mert így akart rávenni az államfőt, hogy ne utasítsa el a kinevezését.

Az iratcsomó egy példányát akkor iktatták a CSM-nél is. A legfőbb ügyész a miniszter vádjára reagálva felkérte a bírói tanácsot, hogy közölje: valóban létezik-e egy ilyen határozat a jelölési dossziéjában. A CSM hivatalos válasza szerint ilyen irat nem létezik. Egyébként korábban a Fehér megyei ügyészség is cáfolta, hogy főügyészi mandátuma alatt Augustin Lazăr lezártnak nyilvánított volna bármilyen eljárást Klaus Johannis ellen.

Kapcsolódók

Kimaradt?