Hosszú percekig képtelen volt elmozdulni helyéről a zombidrog hatása alá került fiatal

Torda, Aranyosgyéres, Galac és Konstanca után Zilahon is megjelent a zombidrognak nevezett, az egészségre rendkívül káros kábítószer.

Az observator.tv felvételt közölt a szilágysági megyeszékhely egyik központi utcáján szenvedő fiatalról. Amint a videón is jól látszik, a kábítószer hatása alatt levő fiú magába roskadva áll a járdán, hosszú percekig nem képes elmozdulni helyéről.

Mint korábban írtuk, elsőként a Kolozs megyei Tordán és Aranyosgyéresen jelentettek hasonló eseteket. A zombidrog néven elhíresült kábítószer a marihuána hatóanyagát tartalmazza, de akár harmincszor erősebb is lehet annál, így akár epilepsziás rohamot is okozhat a használójának. A drog hatása alá került fiatalok - 13-15 évesek is vannak közöttük - valósággal mozgásképtelenné válnak, élettelennek tűnő testtel hevernek az utcákon, üveges tekintettel, görcsbe rándultan merednek maguk elé. A szer leállíthatja a veséket, a májat, és elég gyorsan halálossá válhat. A zombidrog összehasonlíthatatlanul olcsóbb a többi kábítószerhez képest, egy adaghoz már 25-30 lejért is hozzá lehet jutni. 

Gigel Lazăr drogprevenciós szakember arra figyelmeztet, hogy az új szintetikus szer nagyon erős, a használói valósággal „megsütik” az agyukat. Először az Egyesült Államokban jelent meg K2 néven még 2010-2011 környékén, és akkora pusztítást végzett, hogy azonnal tiltólistára helyezték. A mesterséges marihuánaként is ismert kábítószer idén nyáron jelent meg Romániában is. Ám míg a marihuána mellékhatásaként a szerfüggő pánikrohamot kaphat, addig a zombidrog paranoiát is kiválthat. Ez az állapot 10 perccel a szer elszívása után jelentkezik, és akár másfél órát is eltarthat - figyelmeztet Gigel Lazăr. „A huzamos használása visszafordíthatatlan következményekkel lehet az agyra, valósággal 'megsüti' azt” – tette hozzá a drogprevenciós szakember.  

Az Országos Drogellenes Ügynökség korábban közölte: a jelenlegi adataik szerint nem egy új típusú kábítószer okozta a különböző erdélyi településeken lefilmezett fiataloknál jelentkező riasztó tüneteket. A tájékoztatás szerint a Szamosújváron és Aranyosgyéresen korábban őrizetbe vett drogkereskedőknél Romániában már ismert tudatmódosító szereket találtak. A nép ügyvédjének hivatala azonban utána közölte: a rendőrség is megerősítette, hogy egy új típusú drogról van szó.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?