Megszületett az új rendelet: kifizetik a plusz órákat a magyar tanítóknak

Hétfő este az oktatási tárca vezetője aláírta azt a miniszteri rendeletet, amely alapján a kisebbségi oktatás elemi osztályaiban tanító pedagógusok megkapják a plusz órákért járó többletjuttatást – közölte az RMDSZ sajtóirodája.

Mint ismert, kormány Valentin Popa - azóta lemondott - oktatási miniszter kezdeményezésére tíz nappal a tanévkezdés előtt megvonta a kisebbségi iskolák tanítóitól a román nyelv és irodalom oktatásának a jogát. Ezt megelőzően, júliusban az oktatási minisztérium arról is rendelkezett, hogy a magyar tanítók nem kaphatnak túlóradíjat román nyelvórákért. A bérezésre vonatkozó rendelettel a tanítók október elején szembesültek, amikor a románnyelv-oktatás feladatát - egy sürgősségi kormányrendelet révén - visszakapták, az érte járó fizetést viszont nem.

A képviselőház oktatási szakbizottságának tagja, Szabó Ödön elmondta, az RMDSZ-nek a minisztériumban, a parlamentben és más intézményekben dolgozó szakembereinek közös munkája révén sikerült megváltoztatni a rendeletet.

Hozzátette: a tanügyi törvénynek ellentmondó jogszabályt sikerült eltöröltetni, és a túlbürokratizált órabér-rendszeren is sikerült egyszerűsíteni. Az oktatási szakpolitikus kifejtette, hogy hétfőn elfogadott rendelet értelmében újból kifizetik a magyar tanítóknak a plusz órákat, azaz eltörölték a diszkriminatív előírást és visszatértek az eddigi, jól működő eljáráshoz, melyet ugyancsak az RMDSZ vezettetett be.

Korábban az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) megállapította: az oktatási minisztérium hátrányosan különböztette meg a kisebbségek nyelvén oktató tanítókat, amikor eltörölte az általuk tartott román nyelvórák túlóraként történő kifizetését.

Kapcsolódók

Kimaradt?