banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Konzultációra hívja a pártokat Klaus Johannis államfő

Klaus Johannis államfő azt tervezi, hogy jövő hét elején konzultációra hívja a pártokat az igazságszolgáltatási törvények kapcsán - nyilatkozták péntek este az Agerpres hírügynökségnek politikai források. 

Mint korábban írtuk, Klaus Johannis felszólította a parlamentet, hogy tartsa szem előtt a Velencei Bizottság véleményezését, és vizsgálja felül az igazságügyi törvények, illetve a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításait. Johannis szerint a Velencei Bizottság pénteken elfogadott véleményezéseiben olyan „súlyos tényezőkre” mutat rá az igazságügyi törvények és a büntető törvénykönyvek módosításaival kapcsolatban, amelyeket nem hagyhat figyelmen kívül a kormány és a parlamenti többség, ellenkező esetben olyan irányba térítik el az országot, amely „nem összeegyeztethető az Európai Unió értékeivel”. 

A két bíráló hangnemű véleményezés megerősíti azokat a rendellenességeket, amelyeket az államfő, az ellenzéki pártok, a civil társadalom képviselői, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM), valamint a bírák és ügyészek is több ízben jeleztek az elmúlt egy év alatt - mutat rá az Államelnöki Hivatal pénteki közleménye. 

Klaus Johannis államfő ugyanakkor határozottan elítéli Tudorel Toader igazságügyi miniszter „felelőtlen magatartását”. Az elnök szerint a tárcavezető „végképp elvesztette hitelét”, ami elegendő ok arra, hogy lemondjon tisztségéről. A miniszter csak ürügyként használta fel a Velencei Bizottság ajánlásait az igazságügyi törvényeket módosító sürgősségi kormányrendelet kiadására, ez ugyanis olyan előírásokat tartalmaz, amelyeknek nincs közük a szakértői testület javaslataihoz, sőt, néhány ellentmond ezeknek, és fokozza az európai partnerek aggodalmát - áll az Államelnöki Hivatal közleményében. 

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?