Szenátus: fölösleges figyelmeztetni a beteget, hogy homeopátiás készítmény nem használ

Első házként elutasította szerdai plenáris ülésén a szenátus azt a javaslatot, amelynek értelmében a homeopátiás készítmények csomagolásán fel kellene tüntetni, hogy azok nem hatnak az egészségi állapotra. 

Az egészségügyi reformra vonatkozó 2006/95-ös törvényt módosító tervezetet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egy szenátorcsoportja nyújtotta be. Az általuk javasolt módosítás szerint a homeopátiás gyógyszerek esetében a termékleírás elején jól olvashatóan, vastag Times New Roman típusú nagybetűkkel ki kell írni a következő figyelmeztetést: EZ A TERMÉK NINCS HATÁSSAL AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTRA. Ugyanazt a szöveget a készítmény csomagolásán is fel kellene tüntetni az indítvány szerint. 

A javaslatot a felsőház egészségügyi bizottsága negatívan véleményezte, majd a plénum 72 tagja ellene szavazott. 8 szenátor támogatta a tervezetet, és ketten tartózkodtak. 

A kérdésben a képviselőház szavaz döntő fórumként. 

Nincs rá bizonyíték, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne, sőt kártékony is lehet, mivel eltántorítja a betegeket a bizonyítékalapú orvoslás igénybe vételétől - fogalmazott szakvéleményében az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC).

Kapcsolódók

Kimaradt?