Menesztették a hallássérült diákot bántalmazó felügyelőnőt

Két felügyelőnő esetében szabtak ki büntetést a hallássérültek kolozsvári líceumában júniusban történt bántalmazási ügy miatt - közölte kedden Sérült Gyerekek Jogaiért Küzdő Európai Központ (CEDCD).

A jogvédő szervezet arról tájékoztatott, hogy közigazgatási és büntetőjogi úton egyaránt panaszt tett a júniusban egy felügyelőnő által bántalmazott lány ügyében, és október 15-én hivatalos értesítést kapott a tanügyminisztériumtól egyrészt arról, hogy felbontják a tanulót bántalmazó alkalmazott munkaszerződését, másrészt, hogy az éjszakai szolgálatot teljesítő másik felügyelőnőt 3 hónapon át 15 százalékos fizetéscsökkentéssel büntetik. A büntetőjogi kivizsgálás folytatódik, teszi hozzá a CEDCD.A szervezet szerint a júniusban bántalmazott lányra jelenleg az iskola vezetősége gyakorol nyomást, így próbálva kieszközölni, hogy távozzon a tanintézményből. Mădălina Turza, a CEDCD elnöke kilátásba helyezte, hogy minden úton fel fognak lépni a tanulólány lelki, érzelmi és fizikai épségének védelmében. 

A halláskárosultak kolozsvári líceumában történt tettlegességről készült videofelvétel júniusban jelent meg a Facebookon. A videofelvétel tanúsága szerint egyik felügyelő egy tanulót ütlegel. Amalia Gurzău tanfelügyelőségi szóvivő akkor azt nyilatkozta, hogy a két lány között konfliktus tört ki, és a diákok éjszakai felügyeletével megbízott alkalmazott megpróbálta szétválasztani őket. 

A Nép Ügyvédje hivatalból vizsgálatot indított ezt követően a testi-lelki épséghez és élethez való alkotmányos jog, valamint a fogyatékkal élő személyek védelmét előíró cikkely megsértése miatt. A hivatal szóvivője az eset kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a felvétel szerint az egyik bentlakó diáklányt az iskola egyik alkalmazottja ököllel többször arcon üti és fenyegeti. A felvételt egy másik tanuló készítette, majd közzétette a közösségi hálón. 

Ezt követően, június 11-én a Sérült Gyerekek Jogaiért Küzdő Európai Központ (CEDCD) feljelentést tett a kolozsvári ügyészségen, és közölte, hogy jogi támogatást nyújt a bántalmazott hetedikes lánynak és családjának. 

„Amint azt korábban is bebizonyítottuk, a romániai speciális iskolák nem határolódnak el a sérült gyerekek elleni bántalmazásoktól és visszaélésektől, amelyeket zárt ajtók mögött, csendben követnek el” - olvasható a közleményben, amelynek szerzői azt ígérik, hogy mindent meg fognak tenni a vétkesek büntetőjogi és civil felelősségrevonása érdekében. „Véget kell vetni a fogyatékkal élő gyerekekkel szembeni embertelen bánásmódnak, és ezekben az iskolákban a tanügyminisztériumnak nyilvános kivizsgálást kell tartania, ezt azonban a szaktárca évek óta halogatja” - mondta akkor Mădălina Turza, a CEDCD elnöke. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?