Földrengés-szimuláció Bukarestben: ezek Raed Arafat következtetései

Raed Arafat attól tart, hogy földrengés esetén a kórházak működése gondot fog okozni. A belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztályának (DSU) vezetője szerint egy sor intézkedésre van szükség ez ügyben, ugyanakkor a beavatkozás felgyorsítása érdekében törvénymódosítást javasol.

Az ötnapos földrengés-szimulációs mentőgyakorlat (Seism 2018) kapcsán a belügyi államtitkár azt mondta: tart tőle, hogy földrengés esetén a kórházak erőforrás hiánya vagy nem működő felszerelés miatt nem fogják tudni ellátni funkciójukat.

„Egy kórházat úgy kell felkészíteni, hogy a felszerelések stabilan rögzítve legyenek, ne essenek le és ne menjenek tönkre a földmozgás során, használhatóak maradjanak. Ezt jelenti egy földrengésbiztos kórház vagy egy sürgősségi esetre felkészített kórház” – jelentette ki Arafat.

A belügyi katasztrófavédelmi osztály vezetője ugyanakkor arra a következtetésre jutott a gyakorlat során, hogy módosítani kell a katasztrófavédelmet szabályozó törvényeken, ugyanis amikor gyorsan kell döntést hozni, nincs idő bizottságok, miniszterek, vagy a kormányfő aláírására várni, hanem a beavatkozást irányító parancsnoknak kellene gyorsan intézkedni.

„Bizonyos eljárásokon javítanunk kell, hogy ne legyen szükség bizottság összehívására minden döntés előtt. Ezt jegyezte meg az amerikai egyesült államokbeli kolléga is, aki azt mondta nekem: Eleinte mi is így jártunk el, de aztán tanultunk a természeti katasztrofákból. Sajnos számos ilyenben volt részük az USA-ban” – mondta Arafat, hozzátéve, amerikai kollégája is azt tanácsolta, hogy egyszerűsítsenek az eljárásokon, „ne akadjanak el egy aláíráson”.

A belügyi államtitkár szerint órákat lehetne nyerni sürgősségi helyzetek esetén azzal, ha például a beavatkozást irányító parancsnoknak nem kellene egy bizottság jóváhagyására várnia ahhoz, hogy kérhesse az Európai Civil Védelem segítségét.

A 2000-es évek elején hozott jogszabályok azt írják elő, hogy minden indítványt bizottságoknak és albizottságoknak kell jóváhagyniuk, de a Seism 2018 gyakorlat során bebizonyosodott, hogy a katasztrófavédelem fel tudja vállalni a beavatkozás felelősségét. Ezért törvénymódosítást fog indítványozni e téren – mondta Raed Arafat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?