Florin Iordache részt vesz a Velencei Bizottság romániai büntetőeljárást tárgyaló ülésén

Florin Iordache, az igazságügyi törvényekkel foglalkozó különbizottság elnöke közölte: jövő héten részt vesz a Velencei Bizottság plenáris ülésén, hogy kifejtse álláspontját a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításairól.

Iordache arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a Velencei Bizottság októberi plenáris ülésén személyesen fogja ismertetni álláspontját az igazságügyi törvények módosításaival kapcsolatban.A Velencei Bizottság szombaton közölte, hogy október 19-i plenáris ülésén készül véleményt megfogalmazni a romániai büntető törvénykönyv és büntetőeljárási törvénykönyv módosításairól.

Az Európai Bizottság a Demokrácia Érvényesítésére a Jog Eszközeivel (European Commission for Democracy through Law), ismertebb nevén a Velencei Bizottság az Európa Tanács (ET) független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve.

Románia Alkotmánybírósága pénteken részlegesen helyt adott a legfelsőbb bíróság, a Nemzeti Liberális Párt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség, valamint Klaus Johannis államfő által benyújtott óvásnak a büntetőeljárási törvénykönyvvel, valamint az igazságszolgáltatás megszervezésével kapcsolatban.

Ugyancsak pénteken Klaus Johannis államfő kihirdette a bírák és ügyészek jogállásról szóló, 2004/303-as törvényt módosító jogszabályt. Az elnöki hivatal közleménye szerint az elfogadott módosítások „egy olyan visszalépést jelentenek a román demokráciának, amelynek veszélyeire figyelmeztettek az európai partnerek, az Európai Bizottság és a korrupcióellenes államcsoport (GRECO)”, ezért az államfő azt kéri a többségi koalíciótól, hogy a szakemberek valós bevonásával sürgősen kezdje újra az igazságszolgáltatás három törvényének módosítását.

„Az államfő több alkalommal felhívta a figyelmet, hogy a törvény számos olyan előírást tartalmaz, amely gyengíti az igazságszolgáltatás minőségét. Ezek közé tartozik többek között a bírák és ügyészek nyugdíjazásának új módszertana, az ügyészek vezető tisztségekbe történő kinevezése és az igazságügyi miniszter jogkörének kiterjesztése, egyes szakmai szabványok relativizálása, szubjektív kritériumok bevezetése, az ügyészi függetlenség gyengítése, a bírák és ügyészek felelősségre vonási körülményeinek módosítása” - írja a pénteken közreadott dokumentum.

A közlemény említést tesz arról is, hogy az Államelnöki Hivatal kérésére a Velencei Bizottság megfogalmazott egy előzetes véleményt, amely része lesz majd az októberben nyilvánosságra kerülő végleges dokumentumnak, és amely szerint számos előírás nem teljesíti a jogállam követelményeit. Az államfő ugyanakkor emlékeztet, hogy az elmúlt időszakban, az elnöki hivatal, a legfelsőbb bíróság és az ellenzéki pártok kilenc alkotmányossági keresetet nyújtottak be a jogszabályok ellen.

Teodor Meleşcanu külügyminiszter pénteken úgy nyilatkozott, hogy „elvben” hétfő reggel 9 órakor összeül a kormány, hogy sürgősségi rendeletet fogadjon el az igazságügyi törvényekkel kapcsolatban.

Kapcsolódók

Kimaradt?