Két közkedvelt élelmiszert vont vissza baktériumfertőzés miatt a Carrefour

Listeria monocytogenes baktériummal fertőzött ikrasalátát és humuszt von vissza a piacról a Carrefour - közölte pénteken honlapján az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).

Az anaerob, intracelluláris élősködő baktériumot a Carrefour brand alatt forgalmazott 70, 140 és 300 grammos hagymás ikrasaláta és a 250 grammos humusz egyes árutételeiben mutatták ki. Az ANSVSA azt ajánlja azoknak, akiknek ilyen termékeik vannak, hogy semmisítsék meg, vagy vigyék vissza az áruházba, ahol nyugta nélkül is visszakapják annak ellenértékét.

"Ha valaki ilyet fogyasztott és belázasodott, jelentkezzen a családorvosnál és jelentse, hogy evett Listeria baktériummal fertőzött eledelt. (...) Ezek a tünetek esetleg liszteriózis kialakulásáról árulkodhatnak. Legyengült szervezet esetén (csecsemők, várandós nők, idős, főleg beteg emberek, valamint gyenge immunrendszerű emberek) nagyobb veszélye van a betegség kialakulásának. A liszteriózis súlyos betegség, amelynek lappangási ideje nyolc hét" - mutat rá a hirdetés.

Kapcsolódók

Kimaradt?