Hatalmas tök termett a Maros megyei Nyárádszentbenedeken

Ismét hatalmas tök termett Nyárádszentbenedeken, Kilyén Károly portáján. A nem mindennapi takarmánynövényt néhány napja a kapu előtti járdára tették közszemlére, azóta sokan megálltak megcsodálni, lefényképezni a jókora termést – számolt be az Erdély TV.

Kilyén Károly portáján nem ez az első hatalmas termés, két évvel ezelőtt 198 kilogrammost mértek, tavaly pedig 148 kilogrammost. Az idei azonban minden rekordot megdöntött: kerülete 3 és fél méter, és nyolc ember kellett ahhoz, hogy a kapu elé kihozzák.

Az idei három virágból lett termésből ez a legnagyobb, de a legkisebb is félmázsás. A család elárulta: a jó minőségű mag mellett odafigyelés és gondoskodás szükséges, hogy kifejlődjön egy ilyen óriáspéldány, például naponta 50-60 liter vízzel locsolták meg a tövét. Hatalmas mérete ellenére ez a fajta tök egy nagyobb konyhakéssel is minden erőfeszítés nélkül szeletelhető, feldarabolható, húsa 20-30 centiméter vastag, magvai száma eléri a négyszázat is.

„Az idei termés az 265 kilogrammosra sikeredett és sok odafigyelést, úgy, mint egy kisgyerek, mindennap gondja kell legyen az embernek meglocsolni, reggel és este, ez komoly munkát igényel, időt” – mondta a gazda. A tök egyébként a következő két hétben a iași-i botanikus kertbe kerül díszként egy kiállításon, végül a sertéseknek adják eledelként.

Kimaradt?