Ezt üzente Klaus Johannis államfő a holokauszt emléknapján

A demokrácia, szabadság, béke, sokszínűség és emberi jogok tisztelete olyan európai értékek, amelyeket minden energiánkkal óvnunk kell - üzente Klaus Johannis államfő kedden, a holokauszt áldozataira való országos emlékezés napján.

Az elnöki üzenetben az olvasható, Románia három hónapon belül átveszi az EU elnöki tisztségét, amely során többek közt az európai értékek megszilárdítása, az antiszemitizmus, rasszizmus és intolerancia visszaszorítása is sürgető feladata lesz, lévén, hogy Európát napjainkban egyre inkább a populizmus, sovinizmus, szélsőségesség és illiberalizmus fenyegeti.

Emlékeztetett, hogy az antiszemita politika következtében 77 évvel ezelőtt a romániai zsidókat kiszakították normális hétköznapjaikból és lágerekbe szállították őket. „Kötelességünk élénken megőrizni az áldozatok emlékét, hogy elejét vegyük az ilyen atrocitások megismétlődésének” - szögezte le az államfő.

Klaus Johannis arról is szólt, hogy a romániai törvények tiltják a fasiszta, rasszista és idegengyűlölő szimbólumok használatát és az ilyen jellegű szervezetek létrehozását is. Az oktatásban nagy előrelépések történtek e téren, és folyamatban van a romániai zsidók és a romániai holokauszt történeti múzeumának létrehozása is - mondta, hozzátéve, hogy a centenáriumi év különösen jó alkalom az elmúlt évszázad történéseinek kielemzésére, amelyek között voltak jók is, rosszak is.

„Az intolerancia, a rasszizmus, a radikalizmus és a xenofóbia, majd a jogállamiság és az emberi jogok rendszeres lábbal tiprása ötven évnyi diktatúrához vezetett, és eltávolított az 1918. december elsejei egyesülés célkitűzéseitől. (...) Második modern évszázadában Romániának szorosan össze kell fonódnia a demokrácia elveivel” - olvasható Johannis üzenetében.

Kapcsolódók

Kimaradt?