A referendum megbukott: 20,41 százalékos részvétel urnazáráskor (percről percre)

Nem kerülhet be az alaptörvénybe az a módosítás, amely szerint a család egy férfi és egy nő házasságán alapul, mivel az erről rendezett kétnapos népszavazáson a részvétel nem érte el az érvényességi küszöböt. A központi választási bizottság (BEC) vasárnap este közzétett becslése szerint szombaton és vasárnap országszerte 3 millió 732 ezer választópolgár járult az urnákhoz, vagyis a választói névjegyzékben szereplők 20,41 százaléka. Az érvényességi küszöb 30 százalék. A szombati nap eseményeiről itt olvashat. Cikkünk folyamatosan frissült.

23:49

PSD-vezető: az ellenzék és Johannis a hibás

Senki nem vállalt politikai felelősséget a család alkotmányos meghatározásának módosítására kiírt referendumért - jelentette ki az urnák lezárása után a Szociáldemokrata Párt (PSD) helyettes főtitkára.  Codrin Ştefănescu szerint nem politikai szavazás volt az október 6-7-i, hanem egy hárommillió román által aláírt levél következménye, amelyet senki nem vállalt be politikailag. A PSD helyettes főtitkára ugyanakkor sérelmezte, hogy Klaus Johannis államfő nem biztatta arra az állampolgárokat, hogy éljenek szavazati jogukkal, és ő maga is az utolsó percekben adta le a voksát, mintha "utálná azt, amiről az állampolgárok voksolnak". Kifejtette, a referendumot az ellenzék és Johannis elnök bojkottálta, félretájékoztatta a lakosságot, akik ennek ellenére is nagy számban jelentek meg az urnáknál. "A négymillió jelentős szám. Négymillió román ment el ma szavazni" - mondta Ştefănescu. (Agerpres)

23:31

BEC: 20,41 százalékos volt a részvétel urnazáráskor

A vasárnap 21 órás urnazásásig a szavazásra jogosultak 20,41 százaléka adta le voksát a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendumon a Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint. Az érvényességi küszöb 30 százalék, tehát a népszavazás megbukott.

23:24

USR: a referendum utáni Románia a 21. század Romániája

A referendum utáni Románia a 21. század Romániája - jelentette ki vasárnap a család alkotmányos meghatározásának módosítását célzó népszavazást követően Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.  Az USR párhuzamos számlálása szerint a referendumon a szavazásra jogosultak mintegy 19,5%-a vett részt, azaz a népszavazás érvénytelen - közölte a pártelnök. "A holnapi Románia, a hétfői Románia pontosan megegyezik a pénteki Romániával, a referendum előttivel. Tulajdonképpen a 21. század Romániája, az összes állampolgárával együtt, akik közül némelyek tradicionálisabbak, mások modernebbek, ismét mások informáltabbak, amilyen a társadalom" - nyilatkozta Barna. (Agerpres)

23:03

Asztalos: a népszavazás lezárásával véget kell vetni a gyűlöletbeszédnek

Alázattal és tisztelettel el kell fogadnunk a család alkotmányos meghatározásának módosítását célzó népszavazás eredményeit - írta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke a közösségi oldalra vasárnap este. Asztalos Csaba szerint a népszavazás lezárásával véget kell vetni a gyűlöletbeszédnek és a manipulációknak.

"Jogi szempontból nem változik semmi: az alkotmány most sem engedélyezi az azonos neműek házasságát! A mi kötelességünk az, hogy visszaszorítsuk a gyűlöletbeszédet és a társadalmi megosztottságot. Racionális párbeszédre, a közösség számára közös érdeket jelentő kérdésekben pedig konszenzusra van szükségünk" - írta Asztalos Csaba a Facebookra. 

22:35

Megszólalt Borboly Csaba

"Úgy gondolom, hogy bár a referendum várható eredménye érvénytelen lesz, újabb felhatalmazást kaptunk arra az RMDSZ-ben, hogy elkezdett családtámogatási politikánkat folytassuk, és harcoljunk a székelyföldi családi értékek védelmében, érdekeinek érvényesüléséért. Mi hiszünk az egy férfi és egy nő között köttetett házasságban, hiszünk a hagyományos keresztény család modelljében" – foglalt állást Borboly Csaba, a Csík Területi RMDSZ elnöke.

22:30

Ez az oka a kudarcnak a PNL elnöke szerint

A népszavazáson való alacsony részvételnek az az oka, hogy Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kisajátította a referendumot - vélekedett Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke vasárnap este.

A politikus kifejtette, sokan azért nem jelentek meg az urnáknál, hogy ezzel „adjanak egy pofont Dragneának, vagy elkerüljék azt a helyzetet, hogy szívességet tegyenek Dragneának”. A PNL elnöke ugyanakkor arra biztatta a szavazópolgárokat, hogy a következő választásokon viszont éljenek szavazati jogukkal, mert „csak egy masszív jelenléttel sikerülhet eltávolítani a hatalomból ezt a Románia számára mérgező pártot”. (Agerpres)

22:02

A szavazásnak vége

Vasárnap 21 órakor bezártak a szavazókörzetek. 19 óráig a szavazásra jogosultak 18,87 százaléka adta le voksát a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendumon a Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint. A 21 órás adatok 23 óra körül várhatók. 

21:30

BEC: 18,87 százalékos volt a részvételi arány 19 órakor

Vasárnap 19 óráig a szavazásra jogosultak 18,87 százaléka adta le voksát a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendumon a Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint. Az érvényességi küszöb 30 százalék, az urnák 21 óráig tartanak nyitva. Ez azt jelenti, hogy a népszavazás vélhetően megbukott, mert a hátralévő két órában nem lesz meg a szükséges szavazatszám.

Továbbra is a magyar többségű megyékben a legnagyobb az érdektelenség: Kovászna megyében 7,89, Hargita megyében 10,25 százalékos volt a részvétel. Hátulról a harmadik a listán Tulcea megye, ahol a polgárok 13,34 százaléka voksolt. A legtöbben Suceava (28,79), Dâmbovița (26,85 százalék) és Bihar (26,67) megyében mentek el szavazni.

21:28

Kolozsváron szavazott Kelemen Hunor

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor vasárnap, Kolozsváron adta le a szavazatát az alkotmánymódosító referendumon. A politikus már szombaton szeretett volna voksolni Aradon, ahol az október 6-ai megemlékezéseken vett részt, de nem volt nála a személyi igazolványa. A Mediafax tudósítása szerint Kelemen Hunor a 64-es számú kolozsvári szavazókörzetében adta le a szavazatát. Arról nem nyilatkozott a sajtónak, hogy miként pecsételt. (Mediafax)

20:56

Klaus Johannis az utolsók között, de szavazott

Klaus Johannis is leadta a szavazatát az alkotmánymódosító referendumon. Az államfő nem nyilatkozott a sajtónak. A hírtelevíziók beszámolói szerint Klaus Johannis vasárnap 19.30 körül szavazott Nagyszebenben. Egyedül, felesége nélkül érkezett a 68-a számú szavazókörzetbe. Amikor belépett, egyetlen más választópolgár sem volt a teremben. Szavazata leadása után jó estét kívánt az újságíróknak, majd távozott. (Digi24)

20:17

17 bejelentés érkezett szabálysértésekről

Tizenhét bejelentés érkezett a rendőrséghez a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendum kapcsán, ebből hat megalapozatlannak bizonyult - közölte a belügyminisztérium szóvivője, Monica Dajbog vasárnap. Tájékoztatása szerint a rendőrség kivizsgálást indított egy ügyben, amelyben felmerül a bűncselekmény gyanúja, két személyt pedig 700 lejre bírságoltak kihágás miatt. (Agerpres)

20:02

A börtönökben lezárult a szavazás

A fogvatartott személyek közül 14 109-en éltek szavazati jogukkal az alkotmánymódosítást célzó október 6-7-i népszavazáson - közölte az Országos Börtönigazgatóság (ANP) szóvivője vasárnap. Cristina Enache elmondta, a börtönökben lezárult a szavazás. Október 5-én 21 375 fogvatartott volt országszerte, közülük 18 608-nak volt szavazati joga a család alkotmányos meghatározásának módosítását célzó népszavazáson. Közülük is 14 678-an jelezték, hogy élni szeretnének ezzel a jogukkal. 14 109-en adták le voksukat, 9 374-en szombaton, és 4 735-ön vasárnap. (Agerpres)

19:29

Szavazókörzeteket hoztak létre fantomszavazóknak Bukarestben

Rájöttek, hogy a névjegyzékben szereplő valamennyi szavazójuk lakcíménél ugyanaz az utcanév és házszám szerepel. Arra a következtetésre jutottak, hogy olyan, a Moldovai Köztársaságból származó polgárokról lehet szó, akik csak a román iratok megszerzése érdekében jelentkeztek be az illető címre, valójában azonban valamelyik másik uniós országban dolgoznak. (MTI)

19:10

Ujjal mutogatnak Dragneára a referendum kezdeményezői

A kormánypártok felületesen és szakszerűtlenül szervezték meg a referendumot - vélekedik a Koalíció a Családért nevű egyesület, a nagy fokú érdektelenséget magyarázva. Az alkotmány 48-as cikkelyének módosítására kiírt népszavazást kezdeményező csoport állásfoglalást juttatott el az Agerpreshez, miszerint a Szociáldemokrata Párt és vezetője, Liviu Dragnea bojkottálta a referendumot, amelyet felületes és szakszerűtlen módon szervezett meg, és a lakosságnak a legelemibb tájékoztatást sem nyújtotta a népszavazás céljáról. (Agerpres)

18:33

BEC: 15,21 százalékos volt a részvételi arány 16 órakor

Vasárnap 16 óráig a szavazásra jogosultak 15,21 százaléka adta le voksát a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendumon a Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint. Továbbra is a magyar többségű megyékben a legnagyobb az érdektelenség: Kovászna megyében 4,97, Hargita megyében 6,19, Szatmár megyében 8,23 százalékos volt a részvétel. A legtöbben Dâmbovița (17,03 százalék), Bihar (15,99) és Suceava (15,59) megyében mentek el szavazni.

15:31

BEC: 11,67 százalékos volt a részvételi arány 13 órakor

Vasárnap 13 óráig a szavazásra jogosultak 11,67 százaléka adta le voksát a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendumon a Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint. Az érvényességi küszöb 30 százalék, az urnák 21 óráig tartanak nyitva.

15:25

Szavazni küldte az ortodoxokat Daniel pátriárka

"Akik még nem voltatok szavazni, menjetek el, amíg nem lesz túl késő" – mondta a híveknek a bukaresti székesegyhezban tartott vasárnapi liturgia végén az ortodox egyházfő. Daniel pátriárka "jognak", "megtiszteltetésnek" és "áldásnak" nevezte a referendumon való részvételt. (basilica.ro)

15:06

Tizenhat bejelentés érkezett vasárnap szabálysértésekről

Tizenhat bejelentés érkezett vasárnap a rendőrséghez a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendum kapcsán, bírságot nem róttak ki eddig - közölte a belügyminisztérium szóvivője. Monica Dajbog tájékoztatása szerint 13 óráig különösebb problémák nélkül zajlott a szavazás a referendum második napján. Összesen 16 bejelentés érkezett a rendőrséghez, amelyek közül egy alaptalannak bizonyult, a többit még vizsgálják vagy már megoldották. 13 óráig nem róttak ki bírságot szabálysértés miatt. Két olyan esetet is vizsgálnak, amelyekben bűntett elkövetésének gyanúja merül fel - mondta a szóvivő.

14:22

Közel 10 ezren szavaztak a börtönökben

Összesen 9374 fogvatartott élt szavazati jogával a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendum első napján - közölte az Agerpresszel az országos börtönigazgatóság sajtószóvivője.  Cristina Enache rámutatott, a büntetés-végrehajtási intézetekben levő 21 375 fogvatartott közül 18 608-an rendelkeznek szavazati joggal. Utóbbiak közül 14 678 nyújtott be igénylést mozgóurnára; 9374-en szombaton leadták voksukat, a szavazás vasárnap folytatódik. (Agerpres)

13:15

A PMP vezetője is szavazott

Meggyőződésből szavazott az alkotmány 48. cikkelyének módosítására - mondta vasárnap a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, Eugen Tomac, miután leadta voksát a referendumon. A politikus édesapjával együtt volt szavazni, azt mondta, apja a család tiszteletének szellemében nevelte őt. "Az alkotmány 48. cikkelyének módosítására szavaztam. Meggyőződésem, hogy egy ilyen kényes kérdéshez nem lehet közömbösen viszonyulni. Sajnálom, hogy társadalmunkat nem készítették fel erre a vitára" – mondta a politikus.

A PMP elnöke szerint ugyanakkor a kétnapos referendumon való eddigi alacsony részvétel annak tudható be, hogy Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök megpróbálta átpolitizálni a család alkotmányos meghatározásának módosítására irányuló polgári kezdeményezést, és az emberek az urnáktól való távolmaradásukkal fejezik ki ez elleni tiltakozásukat. (Agerpres)

12:45

A PNL elnöke is szavazott

A népszavazás a demokrácia egyik alapvető intézménye - hangsúlyozta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban vasárnap, miután leadta voksát a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendumon, hozzátéve, azért is ment el szavazni, mert keresztény és családcentrikus ember.  Orban rámutatott, 1990 óta minden választás és referendum alkalmával elment szavazni. "A referendum a demokrácia egyik intézménye, melynek révén minden állampolgár közvetlen módon kifejezheti véleményét a társadalom döntéseivel kapcsolatban. A mai népszavazás témája nagyon fontos, hiszen arról van szó, hogy mire épüljön a társadalom alapsejtje, a család" - fogalmazott. (Agerpres)

12:32

BEC: 7,24 százalékos volt a részvételi arány 10 órakor

Vasárnap 10 óráig a szavazásra jogosultak 7,24 százaléka adta le voksát a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendumon a Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint. Továbbra is a magyar többség megyékben a legnagyobb az érdektelenség: Kovászna megyében 2,88, Hargita megyében 2,96, Szatmár megyében 4,48 százalékos volt a részvétel. A legtöbben Dâmbovița (11,30 százalék), Bihar (10,39) és Dolj (9,71) megyében mentek el szavazni.

12:22

Egy Neamţ megyei szavazókörzetben 270 százalékos volt a részvétel

Az ország több megyéjében - köztük a székelyföldi megyékben is - vannak olyan szavazókörzetek, amelyekben egyetlen választópolgár sem ment el voksolni a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendum első napján. Ezzel szemben a Vânători-Neamţ községhez tartozó Sihăstria kolostornál kialakított körzetnél 269,46 százalékos részvételt regisztráltak a szombat esti urnazáráskor. Bár a választói névjegyzékben szereplő 167 polgár közül csak 99-en szavaztak, pótlistán további 351 személy adta le voksát, itt szavaztak ugyanis a környező kolostorokban élők, illetve a zarándokok, akik elhaladtak a környéken a nap folyamán.

11:48

Szakértő a referendumról: az ortodox egyház vizsgázik

A Külügyi- és Külgazdasági Intézet külső szakértője szerint az ortodox egyház vizsgázik a családról szóló hétvégi romániai népszavazáson. (MTI)

10:30

Négy Hargita megyei szavazókörzetben még a madár sem járt szombaton

Az alkotmánymódosító referendum első napján 17 szavazókörzetben egyetlen szavazatot sem regisztráltak. A legtöbb ilyen körzet Hargita megyei. A Hargita megyei Firtosmartonoson, Farcádon, Güdüctelepen és Sikaszón egyetlen választópolgár sem adta le a szavazatát az alkotmánymódosító referendum első napján, szombaton – derüli ki a Központi Választási Iroda (BEC) adataiból. Nem tolongtak az urnáknál Székelyderzsen (1 szavazat) és Csekefalván (1 szavazat) sem.

10:02

Országszerte zavartalanul zajlik a szavazás

Országszerte zavartalanul zajlik a szavazás a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendum második napján - közölte vasárnap reggel a belügyminisztérium sajtószóvivője. Monica Dajbog rámutatott, akárcsak a referendum első napján, szombaton, vasárnap is reggel 7 órakor nyitották meg a szavazókörzeteket, és 21 óráig lehet voksolni. Az éjszaka folyamán a belügyi szervek alkalmazottjai látták el a szavazókörök őrzését.

A szóvivő szerint a referendum első napján, illetve a szombati urnazárás után nem történtek a közrendet érintő vagy a szavazás menetét befolyásoló, számottevő incidensek. Dajbog ugyanakkor emlékeztetett, hogy a referendum mindkét napján 32 ezer rendőrt, csendőrt és tűzoltót mozgósít a belügy az általában szolgálatot teljesítő, 12 ezres állományon felül. (Agerpres)

09:39

A 30 százalékig kell eljutni 5,72 százalékról

Megnyíltak a szavazókörzetek vasárnap reggel 7-kor, az alkotmánymódosító referendum második napján. Az első napon a névjegyzékben szereplők 5,72 százaléka járult az urnákhoz. A magyar többségű megyék szombaton sereghajtók voltak: a nap végéig Hargita megyében a jogosultak 2,22, míg Kovászna megyében a jogosultak 2,31 százaléka adta le voksát. A legmagasabb részvételt a népszavazás első napján Bihar megyében regisztrálták, ahol a névjegyzékben szereplők 8,67 százaléka járult az urnákhoz.

Kapcsolódók

Kimaradt?