Referendum: 29 bejelentés érkezett eddig szabálysértésekről

Huszonkilenc bejelentés érkezett lehetséges szabálysértésekről vagy bűncselekményekről a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendum kapcsán - közölte szombaton kora este Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő.

Közlése szerint a bejelentések közül négy nem volt megalapozott, a többit megoldották, vagy kivizsgálás alatt áll. Öt kihágás miatt összesen 6 100 lej értékben róttak ki bírságot, öt másik esetben bűnügyi kivizsgálást indítottak - nyilatkozta a szóvivő.

Bukarestben egy személyt a csendőrök fogtak el, miután egy asztalról elvett több mint 80 szavazólapot, és megpróbált elfutni, ellene lopás miatt indult eljárás. Egy Dolj megyei községben választási csalás miatt indult eljárás a polgármesteri hivatal egy alkalmazottja ellen, akit egy állampolgár jelentett fel, hogy több személy helyett szavazott. A rendőrség 17 személyi igazolványt talált az illető gépkocsijában, az okmányokra rá volt ragasztva a „Votat” feliratú öntapadós matrica.

Botosani megyében egy polgár a 112-es egységes hívószámon jelentette, hogy nem engedték szavazni a megyeszékhely egyik szavazókörzetében. A hatóságok vizsgálják az ügyet, a polgár egy másik körzetben adta le voksát. Giurgiu megyében egy település polgármestere ellen nyomoznak, aki állítólag arra biztatta egy polgári esküvő résztvevőit, hogy menjenek el szavazni.

Kolozs megyében vizsgálják azt az esetet, amelyben egy pszichés betegnek a választási bizottság egyik tagja segített szavazni, majd a kijáratnál a település polgármesterével találkozott, aki pénzt adott neki. Ez esetben a választó korrumpálásának gyanújával nyomoznak.

Gorj megyében egyik választási bizottság tagjai a belügyisek kísérete nélkül indultak el a mozgóurnával. A belügyi szóvivő elmondta azt is, hogy az országszerte előzetes letartóztatásban lévő, szavazati joggal rendelkező 674 személy közül 513-an kértek mozgóurnát, közülük 17 óráig 447-en szavaztak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?