Az igazságügyi miniszter leváltását követelték a Bukarestben tüntető börtönőrök

Több mint 250 büntetés-végrehajtási alkalmazott tüntetett szerdán az igazságügyi minisztérium székháza előtt, jobb munkakörülményeket, a túlórabérek kifizetését és Tudorel Toader igazságügyi miniszter leváltását követelve.

Sorin Dumitraşcu, a börtönőrök szakszervezeti szövetségének elnöke kijelentette: a szaktárca vezetője két éve „azt hazudja”, hogy megoldja a fogvatartási intézmények helyzetét, de valójában továbbra is rossz körülmények között dolgoznak, és összesen több mint egymillió túlórát nem fizetett az állam a szektor dolgozóinak.

Dumitraşcu nehezményezte azt is, hogy csökkent a börtönőrök nyugdíja, hiányos a felszerelés, és a „legelemibb munkakörülményeket” sem biztosítják számukra. „Elfogyott a fizetésekre szánt pénz, és csökkentették a felszerelésekre és befektetésekre elkülönített pénzösszeget is. Mindezek miatt kérjük az igazságügyi miniszter leváltását” – mondta a szakszervezeti vezető.

Dumitraşcu arról is beszámolt, hogy a súlyos személyzethiány miatt 21 börtön kénytelen fogvatartottakat is megbízni börtönőri feladatokkal. „Nemrég derült ki, hogy több mint háromszáz foglyot használnak 21 börtönben, ha jól emlékszem a számokra, különféle ítéleteket kapott foglyokat, olyanok is vannak, akik maffiacsoportok tagjai, és részt vesznek a börtön őrzésében” – jelentette ki a szakszervezeti elnök, aki szerint 8000-rel kevesebb börtönőr van Romániában a szükségesnél.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?