Kétezer lejre bírságolták diszkriminációért Darius Vâlcov miniszterelnöki tanácsadót

Kétezer lejes bírságot rótt ki az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Darius Vâlcov miniszterelnöki tanácsadóra, aki szeptember elején olyan képeket tett közzé Facebook-oldalán, amelyek a Romániai Német Demokrata Fórumot náci szervezetként, annak korábbi elnökét, Klaus Johannist pedig Hitler-bajusszal ábrázolták.

Az CNCD igazgatótanácsa egyöntetűen (7 szavazattal a 7-ből) fogadta el az erre vonatkozó döntést. A testület ugyanakkor - szintén egyhangúlag - diszkriminatív cselekedetnek minősítette Liviu Pop augusztus 23-án tett nyilvános kijelentését is, miszerint „A Német Demokrata Fórum egy náci szervezet folytatója”. A volt oktatási figyelmeztetésben részesül az elhangzottak miatt.

A CNCD kielemezte Vasile Bănescu, a Román Ortodox Egyház szóvivőjének kijelentését is, aki az iskolai szexuális nevelésről szóló vita kapcsán azt a kijelentést tette, hogy a roma közösségekből származó lányok esetében nagyobb a veszélye annak, hogy kiskorúként váljanak anyává. Ezt a szavazatok 6:1 arányával nem tartotta diszkriminatívnak a testület, amely úgy értékelte, hogy az állítás nem lépi túl a szabad véleménynyilvánítás kereteit.

Kapcsolódók

Kimaradt?