Elkészült a Kézdivásárhely főterét átrendező terv

Pályázati pénzből felújítaná Kézdivásárhely főterét a polgármesteri hivatal. Az átrendezési terv már elkészült – közölte szerdán a városháza kommunikációs irodája.

A polgármesteri hivatal szerint Kézdivásárhely főtere megérett a felújításra, hiszen néhány csekély beavatkozást leszámítva a századfordulón kialakult arculatát őrzi. Ez mára elavult, elveszítette funkcionalitását, az autós forgalom miatt pedig lassan használhatatlanná vált.

Az elkészült terv orvosolja a tér legégetőbb problémáit, korlátozza az autós közlekedést, élhetővé, szellőssé varázsolja a Gábor Áron teret. „A rehabilitálás legfőbb erénye, hogy visszaadja a tágas vásárteret, a főtér védjegyévé vált magnóliafákat meghagyja, ugyanakkor közösségi teret alakít ki, amelyet a városlakók birtokba vehetnek. Nagyon fontos kiemelni, hogy ez a terv egyelőre csak irányelv, amely a pályázati leadáshoz volt szükséges” – olvasható a városháza közleményében.

Kézdivásárhely önkormányzati képviselőtestülete múlt héten döntött a város főterének rendezéséről. A döntésre azért volt szükség, mert a helyi tanács pályázni szeretne a rehabilitálására. A tervet kézdivásárhelyi fiatalok készítették: Gál Zoltán és Kovács Hunor építészek, Barabás Ágota és Szabó Rákhel építész munkatársak.

A főtér rehabilitálását pályázati pénzből vitelezné ki az önkormányzat. A munkálatra csak akkor kerülhet sor, ha nyer a pályázat, és ha a főteret körülölelő udvarterek víz- és csatornahálózatának felújítása már megtörtént. Erre a munkálatra már aláírta és meg is hirdetette a finanszírozási szerződést az önkormányzat, de eddig nem jelentkezett kivitelező cég a munkálat elvégzésére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?