Tiltakozik a sajtó egy része: „a hatalom támadja a médiát”

Több tucat újságíró és szerkesztőség, számos civil szervezet írta alá a „Tiltakozunk: a hatalom támadja a sajtót” című felhívást, amelyben elítélik Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnöknek azt a szándékát, hogy törvényt kezdeményezzen a hatalommal szemben kritikus média finanszírozásának átvilágításáról.

A PSD vezetője Dan Voiculescu ötletét karolta fel. A korábban korrupció miatt elítélt, a börtönből nemrégiben szabadult üzletember – aki egy kormánypárti médiabirodalom háttértulajdonosa – azt javasolta, hogy a hírszerző szolgálat és a kormány vizsgálja ki több online sajtótermék, köztük a g4media.ro működtetetésének hátterét.

Liviu Dragnea vasárnap este bejelentette: kérni fogja a kormányt, hogy dolgozzon ki törvénytervezetet az online sajtó finanszírozásának és költekezésének átláthatóbbá tételéről. „Miért maradjanak ezek az információk titokban? Ha ezek a pénzmozgások tisztességesek, hol a probléma?” – fejtegette a PSD elnöke.

Hétfőn közzétett felhívásukban az aláíró újságírók és szervezetek leszögezik: Liviu Dragnea kijelentései a demokrácia egyik alapértékét, a sajtó függetlenségét támadják. „Ezeket a kijelentéseket fenyegetésnek, a független újságírók elleni előzmény nélküli megfélemlítésnek tekintjük” – olvasható a felhívásban.

Kimaradt?