Megmutatja értékeit Nyárádmente

Kézműveskiállítás, gyermekfoglalkozások, néptáncelőadás, horgászverseny, sportvetélkedők, helyi termékek vására, főzőverseny, koncertek színesítik az idei Nyárádszeredai napok rendezvényzorozatot, amelt augusztus 1-én kezdődött és 4-ig tart.nyaradszeredai napok kirakodovasar ae

Kézműves foglalkozás gyerekeknek

A nyárádszeredai művelődési ház földszintjén negyven gyermek tölti be a termet, énekelnek, táncolnak, rajzolnak, ragasztanak, ki-ki vérmérséklete, érdeklődése szerint választja azt a foglalkozást, amely számára a legvonzóbb. Bogozott karkötő, baba hurkapálca készítése, papírhajtogatás, öntött gipszformék festése szerepel többek között a foglalkozások sorában.nyaradszeredai napok gyerekfoglalkozas ae 01

„Évekkel korábban már szerveztünk hasonlót, aztán két éve abbamaradt, az idén újból felelevenítettük a gyerekeknek szánt kézművesfoglalkozásokat" – magyarázta a maszol.ro-nak Nagy Eszter tanítónő, szervező, aki kisfiával együtt vett részt a két napos foglalkozáson. Mint meséli, érdeklődőek a gyerekek, a szülők nyitottak és szívesen hozzák kicsinyeiket, a két évestől a nagyobb korosztályig, hogy festeni, rajzolni, agyagozni tanuljanak.

A főtéren pónilovaglást szerveztek, légvár, ugráló várta a kicsiket.

Történelmi előadás, horgászverseny

Délután Novák Csaba Zoltán történész a református egyház Bocskai-termében A történelmi magyar egyházak helyzete a kommunizmusban címmel tartott előadást, azt követően pedig Maksay Ágnes dokumentumfilmjét, a Filip dossziét is megtekinthették az érdeklődők.

Aki inkább a szabadban szerette volna tölteni az idejét, esetleg rátermettségét bemutatni, az részt vehetett a főtéren szervezett autóversenyzői ügyességi versenyen, vagy a nyárádgálfalvi tó horgászversenyén.

Pénteken a műfüves sportpályán labdarúgó-mérkőzések lesznek, délután pedig tuningolt és retroautók parádéja.

Este nyolc órától a Bekecs Nétáncegyüttes a Művelődési Házban a Trilógiacímű előadását mutatja be.{loadposition OTP}

Szombaton folytatódik a vásár és helyi termékek kiállítása. Ugyanakkor a környékbeli községek csapatai bemutatják főzőtudományukat.

Szombat este koncertekkel, majd tűzijátékkal érnek véget a városnapok.

Nyárádmenti napok

A Nyárádszeredai napokkal egyszerre a Nyárádmenti Kistérségi Társulás negyedik alkalommal szervezi meg a Nyárádmenti napokat. Ahogy Antal Zoltán, a társulás elnöke mondja, a rendezvény célja a térség kulturális örökségének bemutatása, a hagyományok ismertetése, a kézműves termékek turisztikai úton való értékesítése. nyaradszeredai napok antal zoltan ae masolat„Ez egy olyan rendezvény, ahol nem csupán a nyárádszeredaiak vannak jelen, de a környékbeli falvak lakói is eljönnek, sőt egyre inkább a turisták számára is célpont, hogy belekóstoljanak a nyárádmenti települések életébe, hagyományaiba, részt vegyenek a vásáron.” – magyarázza a társulás elnöke.

„Évszázados hagyományokra visszatekintő esemény a kirakodóvásár, a hagyományos termékek vására.” – idézi a múltat Antal Zoltán, aki azt szeretné, ha a városnapok és a térségi napok nagyobb hangsúlyt kapna a faluünnepek sorában.

Sikeres pályázatok

Idén attól különleges a rendezvény, hogy éppen tíz éves a kistérségi társulás, amelyet 2002-ben jegyeztek be. Rengeteg projektet sikerült azóta megvalósítani, a két legfontosabb a Leader program, amelyet az idén februárban írtak alá a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériummal, közel három millió eurónyi összegre. A másik, az egy millió euró értékű Natura 2000 természetvédelmi projekt, amelyre augusztus 6-án köti meg a szerződést a társulás a környezetvédelmi minisztériummal.

A Leader program vállalkozásfejlesztésre, ezen belül mezőgazdasági és nem mezőgazdasági vállakozásokra, valamint önkormányzati beruházásokra nyerték.  Ennek megkezdték a kipályáztatását a kistérségi szinten, eddig 12 nyárádmenti önkormányzat pályázott, többnyire multifunkcionális munkagépekre, hótakarító, zöldövezet-karbantartó, sáncásó gépekre, valamint építkezési beruházásokra.

A Nyárádmenti Kistréségi Társulás öt természetvédelmi területnek, Dicsőszentmártontól Parajdig terjedő, mintegy 90 ezer hektárnyi területnek lett a gondnoka. A Natura 2000 projekt erre a tíz éves gondnoksági szerződésre vonatkozik. Ez magába foglalja többek között egy menedzsment terv elkészítését, felméréseket, korlátozások bevezetését, környezetvédelmi intézkedéseket, működési szabályok bevezetését, a civil fejlesztések és a zöld törekvések közötti összhang megőrzését. Mivel globális probléma a zöldövezetek megőrzése, az infrastrukturális beruházások és a környezetvédelem összehangolása, a Natura 2000 projektnek ez is a céljai közé tartozik. 

Kimaradt?