Nem fognak éhen halni a télen Európa utolsó lepratelepének lakói

Több mázsa élelmiszert adományoztak a konstancaiak annak a Facebookon terjedő felhívásnak a hatására, amelyet a tichilești lepratelep egyik alkalmazottja tett közzé.

Tulcea megyében, Isaccea falutól pár kilométerre egy erdőben, a világtól elzártan tengeti életét Románia, és tulajdonképpen egész Európa utolsó tíz leprás betege. A legfiatalabb közülük 50, a legidősebb 90 éves. A hatóságok számára egyre nagyobb nyüg az itt élők ellátása, az alkalmazottak 11 lejből kell megoldják a betegek napi három étkezését. A hideg évszak beálltával egyre nehezebb lesz itt az élet, ezért az egyik alkalmazott Facebookon fordult ismerőseihez, hogy aki teheti, adományozzon egy kis zöldséget, gyümölcsöt, befőttet az intézménynek. A felhívás virálisan terjedt és a hétvégén csak Konstancáról több száz mázsa élelmiszert szállítottak a lepratelepre.

A lepra vagy Hansen-betegség (régi magyar nevén bélpoklosság) egy idült, fertőző betegség. A Mycobacterium leprae okozza, amely a TBC kórokozójához hasonlít. Lappangási ideje változó, pár hónaptól akár 40 évig is terjedhet. A betegség klinikai formái sokrétűek, legismertebb a viszonylag jóindulatú, lassú lefolyású tuberkuloid lepra, mely a bőrt és a környéki idegeket támadja meg, és van a gyors lefolyású, erősen fertőző lepromatózus lepra, amely a bőrön göböket képez (leprómák), megtámadja az idegeket és a zsigereket is. Jelenleg 2-10 évnyi kezeléssel, antibiotikumok keverékével gyógyítható. Kutatók megfigyelték, hogy az emberek 95%-a eleve immunis a lepra baktériumára.

A kutatók szerint Kelet-Afrikából terjedt el a világ többi részeire. Európában már az ókorban is létezett és a keresztes háborúk idején tömegesen jelent meg a pestissel együtt, majd megjelenése fokozatosan szórványossá vált, de több fellángolása volt. A 19. században például egyedül az akkor Svédországhoz tartozó norvég területen kétmillióan betegedtek meg leprában.
A Mycobacterium leprae-t 1873-ban Gerhard Hansen norvég orvos izolálta. A betegség 1982 óta gyógyszerkombinációval gyógyítható, de a kezelés hosszadalmas és költséges.

A betegséget korábban már legyőzöttnek hitték, világszerte azonban még ma is milliós nagyságrendben jelentkezik és számos országban igen elterjedt.

 

Kimaradt?