Jókedvű gazdanapokat tartottak Csíkszéken

Utolsó állomosához érkezett a Csíkszéki Gazdanap vasárnap délután Csíkszentsimonban. Az esemény már pénteken elkezdődött Csíkszeredában, szombaton pedig Csíkdánfalván szervezték meg a Szent Mihály-napi vásárt és gazdanapot.

A három napos rendezvény-sorozat idén is nagy sikert aratott, immár hatodik alkalommal. Pénteken szakmai kerekasztal-megbeszéléseket tartottak, szombat reggel pedig a csíkdánfalvi Kubik-gödörben vette kezdetét a „gazdálkodás” és szórakozás. A szervezők díjazták a kiállított szarvasmarhákat, adománygyűjtésre is volt lehetőség, számos gyerek-programra, kulturális kikapcsolódásra. Csíkszentsimonban a Szent László Gyermekvédelmi Központbn szervezték meg az eseményt, ahol a napsütés, a jó idő még inkább fokozta a hangulatot, jókedvet.

„Évről évre egyre nagyobb lesz az esemény látogatottsága, és ez jelzi számunkra, hogy folytatnunk kell, amit elkezdtünk. Összefogással bármi lehetséges”– kezdte köszöntőjében a csíkdánfalvi polgármester. A Csíkszéki Gazdanapok felcsíki megnyitóján Tánczos Barna szenátor, Sógor Csaba EP-képviselő és Becze István, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke mondott beszédet. Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke így nyilatkozott portálunknak: „Örömmel tölt el, hogy felcsík és oldalcsík is helyet ad a szervezésnek. Itt mindig mosolygósan történnek a dolgok, jókedvvel megfűszerezve, amire szükség is van, hiszen magunkra vagyunk hagyva”. Az előadások, tapasztalatcserék mellett volt traktoros ügyességi verseny, farönk-húzatás, hagyományőrző termékek vására, cipővásár, de Székelyföld legnagyobb pityókáját is megtalálták.

Borboly Csaba megyeelnök üdvözölte a magyar kormány döntését, hogy falugazdász-hálózatot fog működtetni, támogatni Székelyföldön. Ennek keretében olyan embereket lehet foglalkoztatni, akik tudnak segíteni a kis és közepes gazdáknak. Mindezek mellette kiemelte a székelyföldi „medve-helyzet” súlyosságát, hangsúlyozta, hogy mennyire fontos bejelenteni minden kárt, amelyet az állatok okoznak, hogy ezeket dokumentálhassák és így bizonyítékként szolgáljanak.

Köszönetet mondtak az önkéntes tűzoltók

Hargita Megye Támogatásával közel 9000 lej értékű tűzoltó-felszereléssel gazdagodott a Csíkdánfalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, amelyet a gazdanapokon mutattak be és adták át hivatalosan. Ebből az összegből négy védőkabátot és négy védőnadrágot vásároltak. A húsz százalékos önrészt a dánfalvi közbirtokosság állta. Borboly Csaba gratulált az önkéntes tűzoltó csapat tevékenységéhez és kitartást kívánt számukra, köszönetét fejezte ki a jó együttműködésért Fülöp Ödönnek, az önkéntes tűzoltók egyesülete elnökének.

A Csíkszéki Gazdanapok ez alkalommal is tánccal, mulatsággal értek véget.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?