Liviu Dragnea: összeesküvés történt a kormány megbuktatására

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök szerint létezik egy terv, miszerint január elsejéig meg kell buktatni a kormányt, a politikai ellenfelek ugyanis tudatában vannak annak, hogy amint Románia átveszi az Európai Unió Tanácsa soros elnökségét, erre már nem lesz módjuk.

A PSD-elnök úgy véli, "a bel- és külföldi nyilatkozatokat hallgatva", egyértelmű, hogy létezik egy terv, miszerint 2019. január elsejéig félre kell állítani a jelenlegi kormányt. "Az EU-elnökséget gyakorlatilag Viorica Dăncilă miniszterelnök és a kormány miniszterei veszik át, mert - Johannis brüsszeli nyomásgyakorlásai ellenére - a kormányfőnek és a minisztereknek kell ellátniuk az ezzel járó feladatokat, nem az elnöknek" - fogalmazott Dragnea az Antena 3 televízió műsorában, hozzátéve, hogy január 1-jétől "ezt a kormányt már nem lehet megbuktatni, nem lehet megkérdőjelezni, nem lehet folytatni a hazugságokat".

Dragnea szerint az államfő szeretné, hogy az elnökválasztás évében, 2019-ben is álljon a rendelkezésére "néhány szolgálat, amelyekkel eljátszadozhat majd az igazságszolgáltatásban, amelyeket felhasználhat zsarolásra, nyomásgyakorlásra, fenyegetésre", illetve amelyek megvédik mindazokat, akik segítik őt.

A PSD elnöke ugyanakkor rámutatott, az államfőn és az őt kiszolgáló "földalatti rendszeren" kívül külpolitikai tétje is vannak, hogy a jelenlegi kormány ne legyen tisztségben akkor, amikor Románia átveszi az EU Tanácsának elnökségét.

"Az európai parlamenti választások közeledtével az Európai Néppárt offenzívát indított, továbbra is maguknak akarják az Európai Bizottság elnöki tisztségét és az európai parlamenti többséget, hogy ők állítsák fel a szabályokat az Európai Bizottságban, az Európai Unióban, amelyhez mi is tartozunk. Így természetesen amint lehetőségük adódik ütést mérni az ellenfelüknek számító baloldali pártok valamelyikére, meg is teszik" - hangoztatta Liviu Dragnea.

Kapcsolódók

Kimaradt?