Késik a restitúciós törvény: Ponta haladékot kér Strasbourgtól

Három-négy hetes haladékot kér a strasbourgi Európai Emberjogi Bíróságtól a kormány az államosított ingatlanok visszaszolgáltatásáról szóló törvény elfogadására. Erről Victor Ponta miniszterelnök tárgyalt szerdán az Európa Tanács főtitkárával, Thorbjørn Jaglanddal.

Az emberjogi bíróság eredetileg április 12-ig adott határidőt Bukarestnek egy átláthatóbb restitúciós törvény megalkotására. A kormány korábbi szándékai szerint március 26-án parlament előtti felelősségvállalással fogadtatta volna el a jogszabályt.lso-3664

Ponta azonban szerdán kijelentette: a törvény elfogadtatása előtt konzultálni szeretne a tervezetről több európai intézménnyel. Ezért azt szeretné, ha az Európai Emberjogi Bíróság három-négy héttel kitolná a korábban megszabott határidőt.

A miniszterelnök közölte: Románia a küszöbön álló alkotmánymódosítási folyamatban is számít az ET szakmai támaszára, és ki fogja kérni a páneurópai szervezet alkotmányjogi szakértői testületének, a Velencei Bizottságnak a véleményét. Jagland üdvözölte, hogy a romániai politikai helyzet stabilizálódott és az alkotmányban is pontosítják az állami intézmények hatáskörét.

Kimaradt?