Mátyás király portréja díszíti az idei csíksomlyói zarándokvonatot

Az 555 éve királlyá választott Hunyadi Mátyás képmása díszíti az idei Csíksomlyó expressz és Székely gyors zarándokvonatot, a szerelvény hatodszor visz majd zarándokokat a csíksomlyói pünkösdi búcsúra – jelentették be a vonatút szervezői keddi budapesti sajtótájékoztatójukon.

Május 17-én a Csíksomlyó zarándokvonat Szombathelyről indul, majd Budapesten a Székely gyors kocsijai csatlakoznak a vonathoz a négynapos útra.

somlyoexpressz

A 2008 óta évente közlekedő zarándokvonatot először vontatja majd végig az úton MÁV-mozdony Magyarországról a Székelyföldig. A mozdony, amely április közepétől lesz látható a forgalomban, fekete, arany és ezüst színű, és Mátyás királyt, illetve a Vajdahunyad várát is ábrázoló grafikai elemek díszítik majd.

A majdnem fél kilométer hosszú vonatra 1100 utas fér fel – mondta el T. Hámori Ferenc, az egyik szervező.

somlyoexpressz 2011

Az idei zarándokvonatok fővédnöke Böjte Csaba ferences rendi szerzetes. A dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az emberi élet zarándoklat a semmiből a végtelen felé, hogy – mint fogalmazott – „Isten társai lehessünk a világ szebbé tételében".

Böjte Csaba szerint a csíksomlyói búcsúra készülve rövid zarándoklatot lehetne tartani a fővárosban.

Kimaradt?