Nem csoda, hogy késnek a vonatok: a vasúthálózat kétharmada nem biztonságos

A román állami vasúttársaság járatai tavaly egy év alatt több mint nyolc és fél évet késtek. Ennek fő magyarázata, hogy a CFR-nek a parlament kérésére közzétett adatai szerint a 13 680 kilométeres vasúthálózat kétharmadán, pontosabban 9908 kilométeren már nem szavatolt a biztonságos közlekedés.

Egymást érték a CFR-ről szóló negatív hírek az elmúlt napokban a sajtóban. Több vonatjuk is órákon át vesztegelt a síneken, az „időjárási viszontagságokra” hivatkozva; a tengerpartról hazafele igyekvő turisták nem fértek fel az Eforie Nord és Mangalia között közlekedő szerelvényre, pedig volt jegyük; legutóbb pedig egyik vonatjuk lassítás nélkül átrobogott a Brăilán, leesett állal hagyva az utasokat.

Vonatozni kínszenvedés

A legtöbb panasz azonban továbbra is a késésekre vonatkozik. A CFR tavalyi késései kereken 4,53 millió percet tettek ki, ami 8,6 évnek felel meg. Ennek ellenére a késésekért mindössze hetven utast kártalanítottak. Nyilván ehhez hozzátartozik, hogy az utasok nem ismerik jogaikat, így tehát viszonylag csak kevesen kértek kártérítést – de azért számuk jócskán meghaladta a hetvenet.

Az utasok abban maradéktalanul egyetértenek, hogy a CFR járatain utazni kész kínszenvedést jelent. A szerelvények piszkosak, az ablakok nem zárnak jól, télen gyakran fűtetlen a kocsik, a mozdonyok sűrűn meghibásodnak, a nyílt pályán hagyva a szerelvényeket, a sínek állapota pedig nem teszik lehetővé a hivatalosan kijelölt sebességek elérését.

Lesújtó jelentést kapott a parlament

A képviselőház közlekedéssel és infrastruktúrával foglalkozó szakbizottságának tagja, Catalin Druță és Lucian Nicolae Bode szerint a vasúti hálózat elhanyagolt állapota teljes mértékben érthetetlen, hiszen a vasúti reformokkal foglalkozó hatóság kereken 400 millió eurós uniós alappal rendelkezik a vasúti infrastruktúra felújításához és helyreállításához, ám a hatóság két év óta nem tett ajánlatot szerelvények, mozdonyok, vasúti gördülőanyagok vásárlására. A bizottsági tagok arról is beszéltek, hogy a vasúttársaság évenként csak a szükséges javítások alig tíz százalékát végzi el.

A parlamenti szakbizottság jelentést kért a CFR-től, amelyből kiderül: a vasúti infrastruktúra állapota miatt bármely pillanatban bekövetkezhetne egy katasztrófa. Nyilvánosságra került az is, hogy a vasúti hálózat felújítási munkálatainál a késlekedés átlagban 65 százalékos, esetenként pedig a 85 százalékot is eléri.

A 13 680 kilométeres román vasúthálózat kétharmada, pontosabban 9908 kilométer már nem szavatolja a biztonságos közlekedés feltételeit. Vagyis a vasúthálózat 72,4 százaléka immár hivatalosan sem tekinthető biztonságosnak. Ezeken a szakaszokon jelentősen csökkentették a vonatok sebességét.

Ugyanilyen rossznak mondható a helyzet a vasúti hidak, felüljárók esetében is. A 4739 ilyen típusú létesítmény közül 3115 szorulna sürgős felújításra. A vasútvonalak mentén lévő 12 674 áteresz közül 9200 nem működőképes.

A fő ok: az alulfinanszírozás

A közlekedési miniszter, Lucian Șova jelentése szerint évente mintegy 12 kilométer sínt javítanak fel – miközben minden esztendőben további 350 újabb kilométer válik veszélyessé. A tárcavezető szerint a vasútvonalak rendkívül rossz állapota az alulfinanszírozással magyarázható.

A CFR immár harminc éve minden esztendőben kevesebb pénzt kapott annál, mint amennyire szüksége lett volna. Ha nem változik meg az állami finanszírozás módszere, akkor a vasútvonalak állapota a következő években rohamosan romlik majd – figyelmeztetett a közlekedési tárcavezető jelentésében.

Szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy Romániában csakis olyan területekbe ruháznak be, amelyeknek közvetlen hatásuk van a választásokra. A vasúti befektetések hatása azonban csak hosszabb távon érződik, így ilyen vonatkozásban legfeljebb csak akkor várhatók – és akkor is csupán rövidebb időre – szóló komolyabb befektetések, ha esetleg komoly vasúti katasztrófa következne be.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?