Egy beszállító "csempészett" lóhúst a marhahúskonzervbe

A kovásznai „Ardealul” konzervgyártót a beszállítója csapta be, amikor marhahúsként lóhúst adott el számára, mondta el a maszol.ro-nak Sikó Barabási Sándor, Kovászna megye főállatorvosa.

siko barabasi sandor dsv bLeszögezte a kovásznai gyár korrektül járt el, amikor visszavonta a lóhúsgyanús termékeit, amikor laboratóriumában elvégzett vizsgálatokból kiderült, hogy a konzervekben lóhúsra jellemző hozzávalókat vannak.

A hatósági vizsgálatok során megállapították, hogy a kétszáz alkalmazottat foglalkoztató kovásznai cég minőséget igazoló papírokkal, számlával marhahúsként vásárolta fel egy más megyében működő lerakat áruját, ezt dolgozta fel. Sikó Barabási Sándor szerint a visszavont konzervek élelmiszerbiztonsági szempontból nem jelentettek veszélyt, hiszen évezredek óta fogyasztunk lóhúst és senki nem betegedett meg tőle. Az jelentett gondot, hogy a konzervgyártót átverte a beszállítója, ezért a „valóságnak nem megfelelő feliratozás” került a konzervekre.ardealul

A Kovászna megyei Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi hatóság vezetője szerint nem bírságolják meg a kovásznai céget, amelyet gazdasági szempontból érzékenyen érintett a lóhúsbotrány.

A háromszéki főállatorvos a maszol.ro-nak elmondta: az eddigi laborvizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy Háromszéken nincs aflatoxinnal fertőzött tej. Kovászna megyében 50 farm-, illetve 34 tejfeldolgozó és tejautomata által forgalomba hozott tejmintát vizsgáltak, de nem találtak fertőzött árut.

Az élelmiszerbotránnyal kapcsolatban Ötvös Mózes a Kovászna megyei szarvasmarha tenyésztők egyesületének elnöke arra biztatta a lakosságot, hogy fogyasszák a helyi termékeket, mert a háromszéki állatok húsa és a tej is egészséges és biztonságos.

Kimaradt?