FRISSÍTVE - Október 7-én alkotmánymódosító referendum lesz Romániában

FRISSÍTVE -  Döntő házként elfogadta kedden a szenátus a család alkotmányos meghatározásának módosítására vonatkozó törvényjavaslatot, amelynek értelmében a család egy férfi és egy nő szabad akaratnyilvánításából létrehozott házasságon alapul. Az alkotmánymódosításról október 7-én népszavazást tartanak.

A polgári kezdeményezés elfogadásához kétharmados szavazattöbbségre volt szükség. A javaslatot 107 szenátor támogatta, 13-an ellene voksoltak, heten tartózkodtak. Csak a Mentsétek Meg Románia Szövetség frakciójának tagjai szavaztak az alkotmánymódosító tervezet ellen. Az RMDSZ-szenátorok a frakcióban előzetesen hozott döntés értelmében a lelkiismeretük szerint szavaztak.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője az alkotmánymódosító tervezet elfogadása után a Maszolnak elmondta: arról nem volt vita a frakcióban, hogy a házasság az férfi és nő között kötessék. Ám több szenátortása fenntartásokkal kezelte a szavazásra bocsátott meghatározást, mert összemossa a házasság fogalmát a családéval.

"Az alkotmánymódosító tervezet nem rendelkezik arról, hogy mi történik a gyermekét egyedül nevelő anyával vagy az élettársi kapcsolatban élő párokkal, akik közös gyereket nevelnek. Ezeket a kérdéseket meg kellett volna válaszolni. Ezért döntött úgy a frakció, hogy mindenki a lelkiismerete szerint szavaz" – magyarázta a politikus. Az RMDSZ-frakció tagjai közül egyébként hárman tartózkodtak – Antal Lóránt, Novák Csaba Zoltán és Turos Lóránd –, a többiek igennel szavaztak. 

Az alkotmánymódosításhoz még egy érvényes és eredményes referendumra is szükség van, amelyet a parlamenti döntést követő 30 nap utolsó vasárnapján, vagyis október 7-én kell megszervezni.  A népszavazás előtt még az alkotmánybíróságnak is meg kell vizsgálnia, hogy a tervezet nem lépi-e túl az alkotmánymódosítás korlátait.

Az alkotmánymódosító törvénytervezetet már tavaly áprilisban elfogadta a képviselőház. A szenátusi döntést azért jegelte a - kezdeményezés lelkes támogatásától politikai népszerűsége növelését remélő - PSD-ALDE kormánytöbbség, hogy előtte hatályba léptessen egy másik jogszabályt, amellyel kiiktatták Klaus Johannis államfőt a népszavazás kiírásából.

Az új népszavazási törvény szerint ha a parlament egy alkotmánymódosító törvénytervezetet fogad el, akkor arról 30 napon belül automatikusan a népszavazást is megrendezik, anélkül, hogy a referendum kiírásáról külön törvényt kellene hozni és az államfőn múlna annak kihirdetése.

A nagyobbik kormánypárt korábban azt ígérte: a család alkotmányos meghatározásának módosításával egy időben a regisztrált élettársi kapcsolat törvényesítésének lehetőségéről is közvitát kezdeményeznek, mert "nem tehetnek úgy, mintha (szexuális) kisebbségek nem léteznének".

Kapcsolódók

Kimaradt?