Részletek derültek ki a KMDSZ-iroda kirablásáról

„Ilyet csak filmekben láttam: szétdobált irodai kellékek, rendőrség, helyszínelők. Elképzelni sem tudtam volna, hogy betörtek az irodánkba, megijedtem. Akkor tudatosult bennem, hogy baj van, amikor a körülöttem levő arcokat láttam”  - így idézte fel a csütörtök éjszakai rablást az egyik KMDSZ-es diák.

Mint ismert, péntek hajnalban kirabolták a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) irodáját, az Avram Iancu/Petőfi Sándor utca 21-es szám alatt. A károk meghaladják a 4000 lejt.

„Beléptünk az irodába és láttuk, hogy az iroda fiókjai gyanúsan fel vannak borítva, minden szanaszét. Gyomorideg környékezett és az, amire mindenki gondolt, de senki nem merte kimondani. Nem találtuk az irodai telefont, előkerültek a régi szervezeti telefonkártyák és a telefonok dobozai. És hol a laptop? - kérdeztük egymástól rémülten” - mondták el az irodába elsőként belépő  KMDSZ-esek, akik azt is észrevették, hogy a kasszából is hiányzik egy jelentős összeg.     

Mindezek után azt a személyt keresték, aki utoljára járt a KMDSZ irodában. Hatos Attila, A kártya koordinátora volt az utolsó a csapatból, aki az iroda fele járt, szerdán délután. A diák szerdán volt bent irodában 15:00 óra körül. Akkor még minden rendben volt. Benézett az elnöki irodába, és látta, hogy nyitva van az ablak, és gondolkodott azon, hogy vajon becsukja-e.

„Végül úgy hagytam, és becsuktam az elnöki iroda ajtaját. 17:50 perc körül mentem el az irodából haza, bezártam az ajtót 2 kulcsfordítással. Néztem, hogy miért van levezetve egy hosszabbító az iroda alsó termébe, gondoltam, valamilyen eseményre vezethette le a vezetőség, vagy akár a diáktanácsosok (KMDT) voltak. Majd leellenőriztem, hogy a kábeltől csukódik-e az ajtó, de ezzel nem volt gond. Csütörtökön pedig nem jártam az irodában” – nyilatkozta Attila.

Tény az, hogy mindenkit megrázott az ügy, ugyanis senki nem gondolna arra, hogy egy non-profit diákszövetséget kirabolnak. „Borzasztó volt belegondolni, hogy akár valamelyikünk ott tartózkodhatott volna irodában. Mi történik akkor? Sokszor ott hagyjuk mi is értékes dolgainkat, éjszakáig dolgozunk, sokszor egymagunkban is. Egyáltalán mit kell ilyenkor csinálni?” - ezek a gondolatok foglalkoztatják jelenleg a KMDSZ-eseket. Rendőrők, helyszínelők és nyomozók váltották egymást az irodájukban. Felmérték a helyzetet, ujjlenyomatokat vettek. A vezetőség és az utoljára ott megfordult diákok tanúvallomását pedig jegyzőkönyvbe vették.

Ami a KMDSZ iroda biztonságát illeti, eddig nem fektettek különös figyelmet rá.  „Már felvettük a kapcsolatot különböző biztonsági cégekkel, dolgozunk a kamerák engedélyeztetésén és egy kaputelefonon is gondolkodunk. Naivak voltunk, tényleg nem gondoltuk volna, hogy ez megtörténhet egy diákszervezettel. Az egész csapatot megrázta a történet, viszont ami a legfontosabb, hogy időben készüljünk fel az új tanévre. Első lépésként egy új iroda telefont és irodai laptopot kell beszereznünk, és lassan-lassan vissza állunk a kerekvágásba” - nyilatkozta Lőrincz István-Zoltán, a KMDSZ elnöke. 

 Jelenleg a hatóságok vizsgálják az ügyet, a csapat pedig csak azon dolgozik, hogy a következő időszakra felkészüljön.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?