Diaszpóra tüntetése: ezért késik a kivizsgálás

Az augusztus 10-ei tüntetéssel kapcsolatos dosszié legtöbb dokumentuma titkos – közölte Augustin Lazăr legfőbb ügyész pénteken.

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácshoz érkező legfőbb ügyésztől azt akarták megtudni az újságírók, mi késlelteti az augusztus 10-ei tüntetésen történt erőszakos tettek kivizsgálását. Lazăr azt felelte, az üggyel a katonai ügyészség foglalkozik, és a dokumentumok zöme titkosított, ami megnehezíti a tanulmányozásukat.

„Egyértelmű, hogy fel kell oldani azoknak a dokumentumoknak a titkosságát, amelyek bizonyítékul szolgálnak a büntetőjogi eljárásban” – tette hozzá a legfőbb ügyész.

A legfőbb ügyészség szeptember 3-án jelentette be, hogy több mint 770 olyan személy tett feljelentést a katonai ügyészségen, akik állításuk szerint megsérültek az augusztus 10-i tüntetésen a csendőrség közbelépése nyomán.

A bukaresti törvényszéki katonai ügyészség visszaélésszerű magatartás, hivatali visszaélés és szolgálati hanyagság gyanújával indított in rem eljárást az augusztus 10-i, Victoriei téri tüntetésen történt incidensekkel kapcsolatban. Augusztus 14-én Augustin Lazăr legfőbb ügyész elrendelte, hogy a legfőbb ügyészség keretében működő katonai ügyészség vegye át a nyomozást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?