FRISSÍTVE - Magyarellenes firka jelent meg a szatmárnémeti Széchenyi-szobron

FRISSÍTVE: Ismeretlen tettesek szerdára virradóra magyarellenes üzenetet festettek a március 15-én felavatott Széchenyi István-szobor talapzatára. A vandálokat nem filmezte le a térfigyelő kamera.

Erről Kereskényi Gábor polgármester számolt be. Az RMDSZ-es politikus közölte: a városvezetés feljelentést tett az ügyben, és az illetékes hatóságoktól elvárja a határozott és gyors fellépést, a tettesek és a felbujtók mielőbbi felelősségre vonását.

„Úgy vélem, a szobor talapzatára felírt magyarellenes üzenet szélsőséges támadás nemcsak az itteni magyar, hanem az egész szatmárnémeti közösség ellen. Széchenyi István ugyanis azon kívül, hogy a „legnagyobb magyar” volt, azt képviselte, amit napjainkban is minden magára valamit adó politikus hirdet: egységes, fejlett és szabad Európát. A fejlődés és szabadság gondolata pedig nemcsak a magyaroké, nem irányul senki ellen, minden haladó és tisztességes ember egyetért vele, legyen az magyar, román, sváb vagy roma” – fogalmaz közleményében a polgármester.

Kereskényi szerint Szatmárnémetit az utóbbi 27 év során a békés együttélés jellemezte, az utóbbi hónapokban azonban megváltozott a helyzet. A polgármester ezért azokat a politikusokat okolja, akik szerinte az egyéni céljaik megvalósítása érdekében minden eszközt bevetnek.

„A magyar és román közösség összeuszításával hónapok óta kísérleteznek, a sajtót és könnyen befolyásolható, gyanús hátterű személyeket egyaránt felhasználva. A bölcsek nyugalmával eddig nem léptünk fel ez ellen, mert reméltük, hogy idővel megszűnnek ezek az akciók. Sajnos nem így történt” – közölte a polgármester.

FRISSÍTÉS: Kereskényi Gábor a Maszolnak elmondta: nem ez volt az első, a szobor és közvetve a magyar közösség ellen irányuló atrocitás, amelyet éppen a feszültségkeltés elkerülése érdekében nem vertek nagydobra. Bő másfél hónappal ezelőtt wc-papírt tekertek Széchenyi-nyakára, a talapzatra pedig két A4-es lapot ragasztottak "Cui e Adrealul bă? E al nostru!” felirattal.

„Ez a ma éjszakai támadás viszont már átlépett egy határt és kötelességünk erélyesen fellépni" – magyarázta. A polgármester szerint a vandálok jól feltérképezték a terepet, tudták, hogy a szobor körül több térfigyelőkamera is van, látószöguk azonban nem fedi teljesen a szobor hátsó részét, s ezért is fújták a feliratot a talapzat hátára.

"Már lemosattuk, szerencsére a fényes márványfelületről maradéktalanul el lehetett tüntetni a festéket. Fontos hangsúlyoznom: legalább annyira tartom felelősnek az értelmi szerzőket, mint a vandál kezeket — szomorú jelzés ez a centenárium évében, a tolerancia jegyében ” – adott hangot mélységes felháborodásának Kereskényi Gábor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?