Mezőgazdasági miniszter a sertéspestisről: „nem szabad eldramatizálni a helyzetet”

Már több mint 140 000 sertést elpusztítottak a hatóságok az afrikai sertéspestis miatt, és a folyamatnak még nincs vége – közölte Petre Daea mezőgazdasági miniszter hétfő este az Antena 3 televíziócsatorna műsorában.

Daea arról beszélt, hogy Romániában jelenleg 4,5 millió sertést tartanak számon. 140 000 állatot el kellett pusztítani az afrikai sertéspestis miatt, de „három hónap, három hét és három nap alatt” újra lehet telepíteni a farmokat – fogalmazott a miniszter.

Mint elmondta, a fertőzésnek jelenleg 11 megyében összesen 178 gócpontja van, de „nem szabad eldramatizálni” a helyzetet, mert például Bihar megye településeinek mindössze 1,3 százaléka, Szatmár megye településeinek 1,1 százaléka érintett. Tulcea megye 184 települése közül viszont 74-ben kimutatták a sertéspestis jelenlétét, és Ialomiţa, valamint Konstanca megye 13 százalék is érintett.

„Az emberek azt hiszik, hogy az egész megyéről van szó. Ez még nem az egész megye. Ezzel csak pánikot keltünk, ami szerencsétlen helyzetet teremt” – mondta Daea az interjúban.

Leszögezte: akármennyire is „fájdalmas” a tenyésztők számára, az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezésére nincs más megoldás, mint a disznóállomány elpusztítása, ha felütötte a fejét a kór.

Tizenkét ország nyújtott segítséget

A mezőgazdasági miniszter arról is tájékoztatott, hogy tizenkét ország nyújtott segítséget Romániának a sertéspestis megfékezésére, miután segítséget kértek Brüsszeltől. Ugyanakkor felidézte, hogy a betegség 16 országban végzett már pusztítást a sertésállaományban, többek közt Kínában, Portugáliában és Spanyolországban.

„Portugália 13 év múltán szabadult meg a vírustól, Spanyolország 30 év után, de Szardínia még most, 41 év után sem. Nagyon veszélyes vírus, amire nincs ellenszer. Az állat pusztulása elkerülhetetlen. Az emberre nincs hatással. Romániában 5 éve védekezünk megelőző intézkedésekkel ez ellen a vírus ellen. De megjelent, és nem útlevéllel jött az országba a határon keresztül, hogy kontrollálni lehessen, sem pedig biciklin nem közlekedik a vírus. Mi egyetlen megelőző intézkedésről sem mondtunk le” – jelentette ki Petre Daea.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?