Feljelentették a kismamákat tapizgató kolozsvári gyermekorvost

Bűnvádi feljelentést tett egy kolozsvári kismama a 2. számú gyerekkórház egyik orvosa ellen, aki többször „ultrahangos vizsgálatot” ajánlott neki, benyúlt a ruhája alá és a mellét fogdosta.

A hírt a Ziar de Cluj írta meg elsőként, onnan kerül be az országos sajtóba is.

A feljelentést tevő kimama, Adina N. szerint Sur Genel, a 2. számú gyerekkórház orvosa több alkalommal is szexuális ajánlatokat tett neki, számos alkalommal felajánlotta, hogy ultrahangos vizsgálatnak veti alá és egy alkalommal benyúlt a ruhája alá és a mellét is megfogdosta.

„A sürgősségire vittük nagyon beteg kisfiamat, ahonnan beutaltak a 2. számú gyerekkórházba. Genel Sur egyetemi professzorhoz kerültünk, aki az első ként napon rendesen viselkedett, a gyerekkel törődött. A harmadik napon azt követően, hogy megvizsgálta a kisfiamat, ultrahangos vizsgálatot ajánlott nekem is. Azt mondta, hogy tegyem le a gyereket a székre, vetkőzzek le és feküdjek fel a vizsgálóágyra. Elutasítottam és arra hivatkozva, hogy a gyermek álmos, visszamentem a kórterembe” – mesélte a nő.

Mivel időközben megüresedett a kórteremben a másik ágy, az orvos többször is visszatért az ajánlatával annak ellenére, hogy a kismama kihangsúlyozta, nincs szüksége kivizsgálásra, hiszen nemrég teljes kivizsgáláson esett át. „Igen, de azokat nem én végeztem el. Ígérd meg, hogy holnap eljössz!” – szólt vissza a kórterem ajtajából Sur Genel.

„Másnap a reggeli vizit alkalmával miután megvizsgálta a fiamat elmondta, aznap kiengednek a kórházból és arra kért, hogy kövessem a rendelőjébe. Azt hittem, hogy a kibocsátási papírokat kell aláírnom, ezért vele mentem. A rendelő ajtajában előre engedett, majd hátulról benyúlt a ruhám alá. Utána a mellemet is megfogdosta. Sikerült kinyitnom az ajtót, de ott még egyszer beszorított és arra kért, hogy csókoljam meg. Sikerül elmenekülnöm, a kórteremben gyorsan összecsomagoltam, felkaptam a fiamat és kapunál felhívtam a férjemet, aki azonnal értesítette a rendőrséget” – mesélte a kolozsvári kismama.

Az orvos a rendőrök jelenlétében írta alá a gyermek kiutalási papírjait és tagadta, hogy megfogdosta volna a kismamát.

Nem ez az első alkalom, hogy Sur Genel ellen hasonló panaszok érkeznek. A mediculmeu.com internetes oldalon több kismama is hasonló tapasztalatokról számolt be. Ugyanakkor az is igaz, hogy sokkal többen orvosi tudását dicsérték.

A bántalnazott nő feljelentést tett az orvos ellen. „Szexuális bántalmazás vádjával érkezett egy feljelentés egy orvos ellen. Bűnvádi eljárást indítottunk és elkezdődött a nyomozás” – erősítette meg a Koolozs megyei rendőrség szóvivője. Amennyiben bűnösnek találják 2-től 7 évig terjedő börtönbóntetésre ítélhertik és eltilthatják az orvosi szakmától.

Ezzel szemben nem indít kivizsgálást az orvos ellen a kolozsvári sürgősségi gyermekkórház, hiszen - mint annak szóvivője, dr. Daniela Drăgiciu elmondta - semmilyen bejelentést nem kapott a „vezetőség”. Arra a kérdésre, hogy a múltban voltak-e hasonló panaszok Genel Sur ellen, a szóvivő leszögezte, semmilyen feljelentés nem érkezett a gyermekorvos ellen. 

Kimaradt?