Közel kétezer igénylő nem kap támogatást a Szülőföldön magyarul programban

Hamarosan döntés születik arról, mikor kezdik el a magyarországi oktatási-nevelési és hallgatói támogatások kifizetését a Szülőföldön magyarul program keretében - mondta Ady-Kovács-Ferenczi Noémi programkoordinátor. Tavaly szeptember 22-én startoltak a kifizetések.

A 2017-2018-as tanévre kiírt pályázatra összesen 145 884 igénylés érkezett Erdélyből. Ebből 144 651 nevelési-oktatási és 1 233 hallgatói igénylés. Az oktatási-nevelési juttatás esetében 142 947-et javasoltak elfogadásra, 1 704-et pedig elutasítottak. A hallgatói támogatás esetében 1 220 kérést javasoltak elfogadásra, és 13-at utasítottak el.

Ady-Kovács-Ferenczi Noémi elmondta, az elutasítás egyik leggyakoribb oka az iskolai hiányzás, ha a tanuló hiányzásainak száma meghaladja az ötvenet, nem jogosult juttatásra. A hiányos dokumentáció a másik visszatérő probléma, sok igénylő a felszólítás után egyáltalán, vagy csak hiányosan pótolja a szükséges iratokat.

Évről évre egyre kevesebben

A Szülőföldön magyarul program keretében folyamatosan csökken az igénylések száma. A programkoordinátor tájékoztatása szerint évről évre 2-3 ezerrel kevesebben nyújtanak be kérést a nevelési-oktatási támogatásra, ez az adat követi a beiskolázási számoknál megjelenő évi 4-5 ezres csökkenést.

A hallgatói juttatás esetében Ady-Kovács-Ferenczi Noémi szerint nem mérvadóak a számok, óriásiak az ingadozások, nem lehet messzemenő következtetéseket levonni belőlük. Ha a támogatás összege nagyobb lenne, elképzelhető, hogy nagyobb lenne az érdeklődés - tette hozzá.

Az oktatási-nevelési juttatás összege 22 400 forintnak megfelelő összeg (körülbelül 322 lej), a hallgatói támogatásé 40 lej.

Hogyan zajlik a kifizetés?

Ady-Kovács-Ferenczi Noémi elmondta, a kifizetéseknél idén semmilyen változás nem várható, ugyanúgy az OTP bankszámlára utalják a pénzt, akinek nincs ilyen számlája, annak az OTP Bank automatikusan nyit egyet és kiállítja a bankkártyát. Az eddigi évekhez hasonlóan a kifizetés a családnév szerinti ábécésorrendet követi.

Kapcsolódók

Kimaradt?